Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

> Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer
Bezoekadres: der Staten-Generaal Parnassusplein 5 Postbus 20018 2511 VX Den Haag 2500 EA DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78 34 www.minvws.nl

Ons kenmerk OHW-K-U-2985912

Bijlagen
1 Datum 17 februari 2010
Kamervragen Uw brief
1 februari 2010

Correspondentie uitsluitend richten aan het retouradres met vermelding van de datum en het kenmerk van deze brief. Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Pechtold (D66) over de aanwezigheid van de Nederlandse regering bij de Auschwitz-herdenking.

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Pagina 1 van 2





2010Z01931 Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WO II Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de afwezigheid van de Nederlandse regering bij de Auschwitz-herdenking. (Ingezonden 1 februari 2010) Ons kenmerk OHW-K-U-2985912

Vraag 1
Is het waar dat de Nederlandse regering niet was vertegenwoordigd bij de Auschwitz-herdenking op 27 januari 2010?

Antwoord:
Nee. De Nederlandse regering werd zowel bij de internationale Auschwitz- herdenking als bij de daaraan gekoppelde conferentie over Holocaust-educatie vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassadeur in Polen, de heer dr. P.M. Kurpershoek.

Vragen 2 en 3
Wat is de oorzaak voor de afwezigheid van de Nederlandse regering bij deze herdenking? Kunt u aangeven of de Nederlandse regering een uitnodiging heeft ontvangen voor deze herdenking en hoe deze uitnodiging is afgehandeld?

Antwoord:
Zie allereerst het antwoord op vraag 1.

De Nederlandse regering heeft een uitnodiging ontvangen voor de internationale Auschwitz-herdenking en een daaraan voorafgaande onderwijsconferentie. Uitgenodigd waren de minister van OCW en de Nederlandse ambassadeur in Polen.

Onhelder was echter de relatie tussen de onderwijsconferentie en de herdenking en, in het verlengde hiervan, de inhoudelijke rol voor de geïnviteerde prominenten. Dit heeft ertoe geleid dat slechts weinig landen op ministersniveau waren vertegenwoordigd.

Alles zorgvuldig afwegende heb ik - als verantwoordelijk bewindspersoon voor oorlogsgetroffenen uit de Tweede Wereldoorlog de Holocaust-educatie - de voorkeur gegeven aan deelname aan een aantal andere activiteiten die in het kader van Holocaust Memorial Day zijn georganiseerd (zie voor het programma bijvoorbeeld de website www.holocaust-memorial-day.nl). Dat ik bij deze gelegenheden - in tegenstelling tot de bijeenkomsten in Polen - direct contact zou kunnen hebben met kampoverlevenden en hun nabestaanden heeft in deze afweging een belangrijke rol gespeeld. In de week van de herdenking heb ik op zaterdag 23 januari deelgenomen aan de start van het `102.000 Namen lezen'. Op 27 januari was ik namens de regering aanwezig bij de `Nooit meer Auschwitz lezing' georganiseerd door het Nederlandse Auschwitz-comité, het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies en de Pensioen- en Uitkeringsraad en op zondag 31 augustus heb ik in Amsterdam, samen met de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, de herdenking van de bevrijding van Auschwitz bijgewoond.

Tot slot meld ik u nog dat het Nederlandse Auschwitz Comité de door mij gemaakte afweging ondersteunt.
Pagina 2 van 2






---- --