Ingezonden persbericht


()

Nieuwe show bij The Amsterdam Dungeon
VOC: HEL OP DE BATAVIA ...

Amsterdam, 17 februari 2010 - Vanmiddag werd bij The Amsterdam Dungeon aan het Amsterdamse Rokin de nieuwe show 'VOC: Hel op de Batavia' geopend. Zoals dat hoort bij een doop werd een fles stukgeslagen tegen de romp van het Koopvaardijschip de Batavia dat voor de gelegenheid tegen de ingang van The Dungeon was aangebouwd. Een dame van hoge stand verrichtte vandaag de openingshandeling en ze wenste deze nieuwe show een 'behouden vaart' toe. De spetterende start van een nieuw spektakelstuk is een feit! Tijdens de show 'VOC: Hel op de Batavia' maken de bezoekers net als de matrozen in die tijd zélf de ontberingen mee aan boord van een VOC-schip. De show zal nog het hele jaar te zien zijn in The Amsterdam Dungeon, waar alle verhalen gebaseerd zijn op historische feiten. Zo passeren de Pest, de VOC en Rembrandt de revue. Op deze manier leren kinderen vanaf tien jaar, zonder verveeld te raken, van alles over 500 jaar duistere geschiedenis van Nederland.

Stap aan boord...
Bij de nieuwe show stap je aan boord van het VOC schip de Batavia waar de bommen je om de oren vliegen. Je bent één van de matrozen die orders toegeschreeuwd krijgt van het dek boven je. Misschien ben jij degene die de pan met eten erin moet klaarmaken, het anker moet laten zakken of de kanonnen schietklaar moet maken. Niemand is te vertrouwen, muiterij en moord hangen in de lucht. Het decor, de speciale effecten en de geuren maken deze nieuwe show tot een onvergetelijke interactieve beleving. Bij binnenkomst in The Amsterdam Dungeon worden groepen gemaakt van ongeveer 30 personen. Met deze groep loop je door de gangen van The Amsterdam Dungeon, en beland je van de ene liveshow in de andere. De professionele acteurs van The Amsterdam Dungeon brengen de geschiedenis op een grappige, educatieve en soms enge of ziekelijke manier tot leven.

Alle hens aan dek
De VOC-schepen zoals de 'Batavia' voeren naar het Verre Oosten. De heenreis duurde zo'n acht maanden, de reis terug was een maand korter. Naar Azië vervoerden Oost-Indiëvaarders bouwstenen en kanonnen voor de diverse VOC-kantoren en forten. En natuurlijk ook voedsel, drank en kleding voor de zeelieden en VOC-soldaten aan boord. Zilver en goud in munten gingen mee om Oosterse waren in te kopen. De omstandigheden aan boord van een VOC schip waren bijzonder slecht, matrozen werden slecht betaald en moesten zwaar werk uitvoeren aan boord. Bijna 2/3 van de uitgevaren matrozen kwam niet meer terug, ziekte was meestal de oorzaak. Scheurbuik was de meest voorkomende ziekte aan boord van schepen, veroorzaakt door een tekort aan vitamine C. Maar ook de pestepidemie begon aan boord van schepen doordat de zwarte scheepsratten vlooien met de pestbacterie meedroegen uit de met pest besmette landen.

The Amsterdam Dungeon biedt bezoekers een kijkje in de duistere geschiedenis van Nederland. Met professionele acteurs, special effects en prachtige decors is dit een unieke ervaring. Leer op een leuke, interactieve en soms griezelige manier over de geschiedenis van Nederland. Alles in The Amsterdam Dungeon is gebaseerd op historische feiten, zo wordt er o.a. verteld over de minnares van Rembrandt, de VOC en de Pest. The Amsterdam Dungeon is dé must-see attractie van Nederland! The Dungeon valt onder Merlin Entertainments Group met attracties over de hele wereld, zoals Legoland, Madame Tussauds en SEA LIFE. Zie voor meer informatie www.theamsterdamdungeon.nl.