Ingezonden persbericht


PERSBERICHT dansvoorstelling IDeals
door Danstheater AYA

22 januari 2010, Amsterdam

IDeals van Danstheater AYA is een voorstelling voor jongeren vanaf 12 jaar over idealen. In iedere stad worden tien lokale jongeren opgeleid. Zij krijgen naast de professionele dansers van AYA een vaste plek in de voorstelling. Samen spelen zij van februari tot en met april 2010 in de grote zalen van theaters in heel Nederland. In IDeals mixt choreografe Wies Bloemen street- en breakdance, (mind)moves en battles met flarden tango, moderne dans, tekst, rap en videoprojectie. In combinatie met de lokale jongeren ontstaat elke keer een nieuwe voorstelling.

Voor en met jongeren onderzoekt AYA of er nog idealen zijn. Wat zijn ze vandaag waard? Kun je ze tweedehands kopen als je ze zelf niet hebt? En wat is jouw ideaal?

Samen met de professionele dansers van AYA gaan de lokale jongeren op zoek naar hun idealen. Zonder zielige zeehondjes of verwaaide spandoeken. Met 20 dansers, 200 tenen die krommen bij de bewering dat het leven zinloos zou zijn.

Voor de rol die de jongeren krijgen in de voorstelling, zowel live als op film, ontwikkelen Danstheater AYA en Bekijk 't een uitgebreid educatie- en participatietraject. Dansers van Danstheater AYA geven workshops aan derdeklassers op meer dan vijfentwintig scholen voor het voortgezet onderwijs door heel Nederland. In een open auditie strijden jongeren van 12-18 jaar om een plek in de voorstelling. Als ze die plek hebben verworven krijgen ze een intensieve training om uiteindelijk te schitteren op het grote podium. Bekijk 't selecteert per stad verhalen en gedichten van scholieren over idealen om die vervolgens te verfilmen. De beelden gaan deel uitmaken van de voorstelling.

Première IDeals: woensdag 17 februari 2010 - Zaantheater Zaandam

Credits
Choreografie en regie: Wies Bloemen
Cast: Andrea Beugger, Sheyda Darab, Lucien Denny, Stijn van Kreuningen, Mouna Laroussi, Rick Reekers, Yordana Rodriguez, Mark van der Sanden, Regilio Sedoc, Anne Suurendonk, Vincent van der Velde en Cherif Zaouali. Samen met lokale jongeren. Dramaturgie: Monique Masselink
Muziek: Dennis van Tilburg
Kostuums: Marina van der Heiden
Assistent kostuums: Bloem Schaaper
Licht- en decorontwerp: Erik van Raalte
Video: Bekijk 't / Michiel Vaanhold
Educatie- en participatietraject: i.s.m. Bekijk 't

Het educatie- en participatietraject wordt ondersteund door SNS Reaal Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Apolloloket gemeente Amsterdam, Lindenweij Fonds beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB fonds en het Do Ut Des Cultuurfonds.

Link promo IDeals: http://www.youtube.com/watch?v=Df3A9M-2yxQ