Gemeente Utrecht

Genomineerden De Gouden Impuls bekend

Vandaag zijn de genomineerden voor de Gouden Impuls bekendgemaakt. Een inktbesparende letter, een historische rondwandeling door de stad met je Iphone, of een duurzame energie proeftuin is een greep uit de genomineerde ideeën voor de eenmalige stimuleringsprijsvraag van de Gemeente Utrecht. Burgemeester Wolfsen reikt op 17 februari samen met juryvoorzitter Trude Maas de Gouden Impuls uit aan de winnaars.

Maar liefst 230 enthousiaste ondernemers en studenten dienden gedurende anderhalve maand hun plannen in. De winnaars kunnen een geldbedrag van 50.000, 100.000 of 150.000 euro in de wacht slepen. Floris de Gelder is verheugd over het aantal, maar vooral ook over de kwaliteit van de inzendingen. "We hebben de meest uiteenlopende, originele en creatieve plannen ontvangen. En dat terwijl de tijd relatief kort was. Plannen die getuigen van veel ondernemerschap en talent in Utrecht. Ik ben erg onder de indruk. Er spreekt veel enthousiasme en energie uit en ik ben trots op het resultaat."

Categorie Studenten/Young professionals
In de categorie Studenten/Young professionals zijn de genomineerden Ecofont BV, Monobanda en Workpatch BV.

Young professional Ecofont BV (www.ecofont.nl) introduceert de eerste inktbesparende letter (ecofont), met een ideale printoplossing voor op kantoor en thuis. Door Ecofont te gebruiken bespaart de gebruiker tot gemiddeld 25 procent op inktgebruik in alle geprinte tekst.

iWhisper van young professional Monobanda (www.monobanda.nl) brengt Utrecht op een andere manier tot leven. Via een smartphone (iPhone, Blackberry, Google Phone), GPS en audio-aansluiting loop je langs bijvoorbeeld de Dom en krijg je informatie over dit bijzondere gebouw in Utrecht.

Workpatch van Workpatch BV (www.workpatchblog.nl) is een volledig geautomatiseerde oplossing die via internet en mobiele telefoon 24 uur per dag vraag en aanbod van kortdurend lokaal werk bij elkaar brengt. Hiermee ontstaan er betere matches tussen vragers en aanbieders op de lokale arbeidsmarkt.

Categorie MKB
De genomineerden in de categorie MKB zijn the Crowds, Desda en CrowdAboutNow.

De eerste genomineerde richt zich onder de naam Utrecht Werkt! (www.thecrowds.nl) met name op ZZP'ers met goede projectideeën, maar te weinig specifieke competenties om deze ook om te zetten naar concrete projecten. Op een speciaal ingerichte community kunnen zij projecten en hun zoektocht naar kennis, geld, arbeidskracht, ideeën of een werkplek plaatsen.

Met de Home Energy Monitor van Desda (www.desda.nl/Projects/projects.htm) krijgen huishoudens inzicht op het scherm met touchscreen op een intuïtieve manier inzicht in het eigen energieprofiel, zoals het elektriciteitsgebruik. Eventueel per apparaat: het stopcontact en de verwarming.

CrowdAboutNow (www.crowdaboutnow.com) van het gelijknamige bedrijf organiseert een internetplatform, waarop Utrechtse starters of mensen met een goed projectplan zichzelf aan de wereld presenteren. Iedere bezoeker van de site kan vanaf een bedrag van 10 euro in de startende ondernemingen investeren.

Categorie Grote bedrijven
De genomineerde inzendingen zijn de Hogeschool Utrecht (www.hu.nl), Movares (www.movares.nl) en het Utrechts Medisch Centrum (www.umcutrecht.nl).

De Duurzame Energie Proeftuin van de Hogeschool Utrecht is een semi-openbaar, bereikbaar en opengesteld dak. Hierop worden verschillende innovatieve duurzame daktechnieken tentoongesteld, waarvan de prestaties worden gemeten en de gemeten gegevens openbaar worden gemaakt. De proeftuinen moeten bijdragen aan de kennisontsluiting, de toepassing en ontwikkeling van verschillende duurzame daktechnieken.

Bij de Duurzame Weg van Movares Nederland BV wordt gebruik gemaakt van koudgebogen glas voor een overkapping op de A27. Deze overkapping wekt energie op en rekent af met diverse problemen rond de snelweg. Zo wordt het geluiddrukniveau met 20dB(A) gereduceerd en verdwijnt langs de weg de overlast van fijnstof en verbrandingsgassen. Ook bij de overkappingmonden levert het een aanzienlijke reductie van de uitstoot op.

De laatste genomineerde Air Medic Sky One van het Utrechts Medisch Centrum is een computerspel, dat artsen op speelse wijze leert hoe zij de patiëntenveiligheid kunnen verbeteren.