Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

Alexander Rinnooy Kan opent Biografisch Portaal van Nederland

Op woensdag 17 februari gaat de site van het Biografisch Portaal van Nederland officieel de lucht in: een unieke website met informatie over (nu al) meer dan 40.000 bekende en minder bekende personen uit de Nederlandse Geschiedenis. Het portaal is een samenwerkingsverband van tien wetenschappelijke en culturele instellingen. In de toekomst zullen steeds nieuwe collecties aan het portaal worden toegevoegd. Zo ontwikkelt het zich tot een virtueel museum van Nederlanders van alle tijden met levensbeschrijvingen, portretten, en verwijzingen naar literatuur en archivalia.

Het Biografisch Portaal is een betrouwbaar digitaal naslagwerk van nationale betekenis. Journalisten, studenten, wetenschappers, genealogen, cultuurmakers, scholieren en historisch geïnteresseerden vinden op een snelle en simpele manier op één site de biografische informatie die ze zoeken. Volgens projectvoorzitter Hans Blom 'doet Nederland daarmee wat ieder geciviliseerd land hoort te doen: het breed toegankelijk maken van biografisch erfgoed'.

Alexander Rinnooy Kan (voorzitter Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds) verricht de plechtige lancering van de site.

Op 17 februari is ook de officiële oprichting van de stichting Biografisch Portaal, een samenwerkingsverband van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING), het Biografie Instituut, het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG), de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), Data Archiving and Networked Services (DANS), het Huygens Instituut, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC), het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD).

Het Biografisch Portaal is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (een instituut van NWO), het Prins Bernhard Cultuurfonds en SenterNovem.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht