Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 17 februari 2010

1800 extra fietsparkeerplaatsen bij stations

In 2010 worden bij de drie stations in Amersfoort 1800 extra gratis fietsparkeerplaatsen gerealiseerd. Daarnaast wordt de proef met het gratis stallen in de bewaakte stallingen aan het Mondriaanplein en station Schothorst met één jaar verlengd. Naast de extra stallingen gaat de gemeente Amersfoort ook strenger controleren op hinderlijke geparkeerde fietsen en worden fietsen, die vermoedelijk geen eigenaar hebben, verwijderd.

Rond de stations in Amersfoort is er veel vraag naar stallingsmogelijkheden voor fietsen. De druk op de onbewaakte stallingen is hoog. Hierdoor ontstaan rommelige situaties en wordt er overlast ondervonden door foutief en hinderlijk gestalde fietsen. Reden voor de gemeente Amersfoort om maatregelen te nemen om het parkeren van fietsen bij stations te verbeteren.

Extra fietsparkeerplaatsen
Bij alle drie de NS stations in Amersfoort worden extra fietsparkeerplaatsen gerealiseerd. Bij station Amersfoort wordt de stalling op het Smallepad uitbreid met 150 parkeerplaatsen door het plaatsen van extra rekken. Op het Stationsplein, waar de behoefte aan stallingsmogelijkheden het grootst is, worden op korte termijn 250 extra plaatsen toegevoegd. Station Schothorst krijgt 500 extra fietsparkeerplaatsen. Dit gebeurt in samenhang met een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen voor auto's. De verwachting is dat deze maatregelen medio 2010 worden uitgevoerd. De grootste uitbreiding van het aantal stallingsplekken is bij station Vathorst. Hier worden 900 extra stallingsplaatsen gerealiseerd.

Verlenging proef gratis bewaakte stallingen
Om de mogelijkheid van het stallen van fietsen verder te verbeteren hebben gemeente Amersfoort en NS-fiets besloten om de proef met het gratis stallen in de elektronisch bewaakte fietsenstallingen aan het Mondriaanplein en station Schothorst met een jaar te verlengen. In 2010 kan gratis van deze stallingen gebruik worden gemaakt. In 2009 is door bijna 900 mensen gebruik gemaakt van het gratis abonnement voor de elektronisch bewaakte fietsenstalling. Om van de stalling gebruik te kunnen maken is een toegangspas nodig. Deze pas is te bestellen via de website www.nsfiets.nl. Wel is er een borg van ¤ 20,- verschuldigd.

Ruimen van weesfietsen en hinderlijk geparkeerde fietsen De gemeente Amersfoort start eind februari met het weghalen van fietsen die in de stallingen staan en waarschijnlijk geen eigenaar meer hebben. Door deze fietsen te verwijderen ontstaat er meer stallingsruimte. Om er zeker van te zijn dat een fiets daadwerkelijk een weesfiets is, wordt om de spaak en een gedeelte van het spatbord van een 'vermoedelijk achtergelaten' fiets een sticker gedaan. Op de sticker staat aangeven wanneer deze is aangebracht en dat de fiets binnen 21 dagen gebruikt moet worden. Is de sticker na 21 nog intact, dan wordt de fiets weggehaald door medewerkers van stichting de Opstap. Ook worden hinderlijk geparkeerde fietsen weggehaald. Fietsen die bij het station worden weggehaald worden gedurende drie maanden opgeslagen bij de Opstap, aan de Vanadiumweg 26 in Amersfoort (033 465 93 93). Eigenaren kunnen hier hun fiets tegen betaling ophalen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort