Socialistische Partij

SP Amsterdam

Ex-wethouders niet langer op bank

17-02-2010 * Voormalige stadsbestuurders en gemeenteraadsleden die wachtgeld ontvangen, kunnen beter voor de gemeente werkzaamheden verrichten in plaats van stil te zitten op de bank. Deze suggestie van SP-raadslid Laurens Ivens werd woensdag overgenomen door burgemeester Cohen. Ivens: "De gemeente betaalt hen fors en kan daar best iets voor terug verlangen."
Laurens Ivens
Vorig jaar ontvingen vijf ex-wethouders en twee ex-gemeenteraadsleden nog met elkaar zo'n 350.000 euro. Gelukkig vinden veel mensen wel een baan na hun politieke carrière, maar dit geldt niet voor iedereen. Vergeleken met andere mensen die een uitkering ontvangen, hebben voormalige politici een luxe situatie. Zo ontvangen ze voor een relatief lange periode wachtgeld en geldt voor deze mensen geen sollicitatieplicht.

Ivens deed woensdag een oproep aan de burgemeester om de ontvangers van wachtgeld onbetaald nuttige klussen voor de gemeente te laten doen. Deze suggestie wilde de burgemeester graag ten uitvoer brengen. Daarnaast vraagt de SP aan alle partijen om hun aftredende wethouders en raadsleden aan te sporen actief op zoek te gaan naar een betaalde baan. PvdA, VVD en GroenLinks zegden dit in navolging van de SP toe.