GroenLinks

GroenLinks wil opheldering over bonuspot ING

17 februari 2010

GroenLinks wil van minister Wouter Bos zo snel mogelijk opheldering over de bonuspot van de ING Bank uit 2009 die meer dan 500 miljoen euro bedraagt. Als excuus voor de hoge beloningen worden nog altijd de beloningen van banken in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Zwitserland aangedragen, waar evenveel kritiek is, zegt GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik. GroenLinks wil juist dat de lonen van het eigen personeel als uitgangspunt gaan dienen.

De vakbonden stellen voor dat het maximale loon van de top nooit meer dan twintig keer het loon van de minst verdienende bankmedewerkers mag zijn. GroenLinks heeft een voorstel met ongeveer dezelfde uitwerking gedaan bij de financiële beschouwingen, namelijk het introduceren van de zogenaamde Wellink-norm. Hierbij kan het loon nooit hoger zijn dan dat van de directeur van de Nederlandse bank. Ook zouden bankiers maximaal een variabele bonus van 20% kunnen ontvangen.

Kees Vendrik verwacht van minister Bos dat bij een verliesleidende bank als ING, die ook nog altijd aan het staatsinfuus hangt, snel wordt ingegrepen. Tekenend voor het beperkte urgentiebesef van ING is dat het loon van de huidige CEO nog altijd gelijk wordt gehouden aan dat van de vorige CEO Michel Tilmant; een vast loon van maar liefst 1,35 miljoen euro. Aan zijn hand werd ING tot aan de raad van de afgrond gebracht.

ING zet vandaag een stap op het gebied van beloningsbeleid. Helaas lijkt de bank nog altijd niet helemaal de ernst van de situatie in te zien. Helaas wordt net als bij de top van de ABN Amro Bank een beperking van de bonussen van de top wel ingeruild voor een stijging van het reguliere salaris van deze mensen. Helaas geven beide banken ook nog steeds geen enkele duidelijkheid over de bonussen van de grootverdieners bij de banken; de handelaren.

Kees Vendrik