Gemeente Tilburg

Ad Vinkenprijs 2009 voor Tilburg Cowboys

De gemeente Tilburg heeft de Ad Vinkenprijs 2009 toegekend aan kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys. De prijs zal in het voorjaar uitgereikt worden. Aan de prijs is een geldbedrag van ¤ 2.500,- verbonden.
Tilburg CowBoys is een kunstenaarscollectief dat multidisciplinair aan de weg timmert. Het collectief bestaat uit Sander van Bussel (beeldend kunstenaar, docent, performer, ideeontwerper en verantwoordelijk voor het ruimtelijk en grafisch beeld van Tilburg CowBoys), Hans d'Olivat (rock & roll-dichter, schrijver en librettist) en Chris Gribling (conceptontwerper en nieuwsmaker binnen het collectief). Juryleden Oda Buijs (voorzitter), Annemarie Pijnappel en Minou Bosua schrijven in hun juryrapport: "Tilburg CowBoys paren filosofisch inzicht aan liefde voor de onvolkomen mens en verzinnen en bouwen werken waar het publiek aan deel kan nemen. Ze zijn bekend geworden door opmerkelijke en buitengewone kunstwerken, die als zodanig soms nauwelijks te herkennen zijn en die bij een groot publiek aanslaan. Voorbeelden zijn de 'grote ruilactie' op de Tilburgse Kermis, het project 'Tilburgse Luchten', het 'Deel Mee Herinneringen Netwerk Brabant', 'De Tilburg CowBoys Spullen Processie' en 'De TilburgCowBoys' RookShow'. Kortom performances, kunstwerken, en diep in de wijken verankerde gebeurtenissen, waarin de bewoners zelf de hoofdrol spelen. Altijd diep, vaak vrolijk, meerlagig. Een uniek, veelzijdig driemanschap." Ad Vinkenprijs
Ad Vinken was een Tilburgse ambtenaar en woordkunstenaar. Hij leverde onder andere een belangrijke bijdrage aan de Tilburgse Revue. Na zijn overlijden in 1988 heeft de gemeente een kleinkunstprijs naar hem vernoemd. Eenmaal in de twee jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoon of instantie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kleinkunst in Tilburg. Een onafhankelijke jury adviseert het college. Eerdere winnaars zijn Don van Gijsel, stichting Korte Metten, Jace van der Ven, de Zwoelie Troelies, Lauran van der Sande, Tom America, Gummbah (pseudoniem voor Gert-Jan van Leeuwen), Peer de Graaf en Kristel van Issum en Karin Bruers.
Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.




Gemeente Tilburg