Gemeente Cromstrijen


Eerste digitale bestemmingsplan Hoeksche Waard gepubliceerd

17-02-2010

Als eerste gemeente in de Hoeksche Waard publiceerde de gemeente Cromstrijen een bestemmingsplan digitaal. Het bestemmingsplan 'Landgoed De Ackskeen' dat op 29 september 2009 is vastgesteld door de gemeenteraad is onlangs op www.ruimtelijkeplannen.nl gepubliceerd.

Wettelijke verplichting
Vanaf 1 januari 2010 zijn gemeenten in Nederland bij wet verplicht nieuwe bestemmingsplannen digitaal te publiceren. Het ministerie van VROM heeft hiervoor de website www.ruimtelijkeplannen.nl opgezet. Op deze website worden alle nieuwe plannen van alle gemeenten in Nederland gepubliceerd en zijn de plannen voor iedereen in te zien. De 5 Hoekschewaardse gemeenten stelden samen een plan op om vanaf 1 januari 2010 aan deze verplichting te voldoen.

www.ruimtelijkeplannen.nl
Hoewel bestemmingsplannen vaak als pdf-bestand via de gemeentelijke internetsite zijn te downloaden, biedt de digitale publicatie van bestemmingsplannen een extra zoekfunctie. Je kunt inzoomen op straat- of zelfs perceelniveau en direct de bij het gebied behorende regels bekijken. In een oogopslag kun je zien welke bestemming jouw perceel heeft, wat de afmetingen van jouw woning mogen zijn en wat je mag plaatsen op je erf en/of tuingronden. Op die manier zijn de bestemmingsplannen beter toegankelijk voor inwoners.

Nieuwe plannen
De gemeente Cromstrijen heeft de verplichting vanaf heden ieder nieuw of herzien plan digitaal te publiceren vanaf het moment dat het ontwerp ter inzage gaat. De komende jaren gaat de gemeente al haar geldende bestemmingsplannen digitaal beschikbaar stellen. Met het publiceren van bestemmingsplan 'Landgoed De Ackskeen' maakte de gemeente hiermee een begin.