Gemeente Utrecht

Aanpak jeugdwerkloosheid regio Utrecht Midden overtreft verwachting

De regio Utrecht-Midden hielp in de tweede helft van 2009 1.096 jongeren aan regulier werk, stageplaats of leerwerkbaan. De doelstelling was om van september tot en met december 2009 rond de 800 jongeren aan werk, een leerwerktraject of stageplaats te helpen. Deze goede resultaten komen mede voort het regionaal actieplan voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid dat de gemeente Utrecht samen met 16 andere gemeenten en samenwerkingspartners in de afgelopen maanden heeft uitgevoerd. Wethouder Marka Spit, ambassadeur van de regio Utrecht-Midden, diende afgelopen maandag de resulaten van het actieplan 2009 en het nieuwe actieplan voor komend jaar in bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Acties 2009
Verschillende acties hebben tot deze positieve resultaten in 2009 geleid. Zo zijn jongerenloketten en werkgeversservicepunten versterkt met extra mensen om jongeren zo snel mogelijk te begeleiden naar regulier werk en leerwerkbanen. Ook is er een jongerenvoucher ontwikkeld om jongeren voor werkgevers aantrekkelijker te maken om ze in dienst te nemen. Een jongerenvoucher is een eenmalig subsidiebedrag aan de werkgever in een recessiesector voor het regulier in dienst nemen van een werkloze jongere. ROC Midden Nederland en ROC ASA hebben daarnaast enkele honderden jongeren nagebeld om ze terug naar school of richting werk te begeleiden.

Groei jeugdwerkloosheid is afgenomen
In de periode dat het Actieplan is uitgevoerd (vanaf september 2009), is het aantal jeugdige werklozen minder hard gegroeid dan de maanden ervoor. In de eerste acht maanden van 2009 was er sprake van een gemiddelde groei van werkloze jongeren van bijna 6% per maand. In september was er sprake van een daling; dit heeft vooral te maken met de jongeren die na de zomermaanden werk wisten te vinden of terug naar school gingen. Vanaf oktober tot en met december 2009 groeide de jeugdwerkloosheid met gemiddeld 2% per maand.

Regionale aanpak jeugdwerkloosheid 2010
De regio Utrecht-Midden wil deze dalende trend in 2010 vasthouden en de groei van jeugdwerkloosheid een halt toe roepen. Wethouder Spit: "Het blijft belangrijk ervoor te zorgen dat jongeren geen gat in hun cv oplopen en, nadat ze van school komen, actief blijven". Net als in 2009 worden jongeren komend jaar bemiddeld naar werk of school via de jongerenloketten en werkgeversservicepunten in de regio. Samen met de provincie Utrecht is er bijzondere aandacht voor kwetsbare jongeren. Jongeren die niet zelfstandig in staat zijn om een baan te behouden krijgen bijvoorbeeld ondersteuning van een jobcoach. Deze coach geeft intensieve begeleiding tijdens het arbeidsproces zoals het aanleren van vaardigheden en het begeleiden tijdens de inwerkperiode. Samen met de ROC's wordt gewerkt aan het vóór de zomer benaderen van jongeren die een hoog risico lopen om na de zomer zonder diploma uit te stromen en geen werk kunnen vinden.

Wie doen er mee aan het actieplan?
In de regio Utrecht-Midden werken de volgende gemeenten aan het bestrijden van de jeugdwerkloosheid: De Bilt, Breukelen, Bunnik, Houten, IJsselstein, Loenen, Lopik, Maarssen, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. De samenwerkingspartners zijn: UWV WERKbedrijf, ROC Midden Nederland, ROC ASA, COLO, VNO-NCW Utrecht en MKB-Utrecht.




Gemeente Utrecht