Zuid 57 nieuwe naam voormalig Haags Stevin College

Door middel van spetterende vuurwerkletters onthulden wethouder Cultuur en Financiën, Marieke Bolle en bedrijfsdirecteur van Vestia Den Haag Zuid-West, Gretha Jansen de nieuwe naam van het voormalig Stevin College: Zuid 57. Vestia gaat straks als eigenaar het pand eerst renoveren tot een cultureel bedrijvencentrum. Eind 2010 zijn er 27 bedrijfs- en kantoorunits voor ambachtelijke en creatieve ondernemers.

Aantal uitgebrachte stemmen
Ruim 500 mensen hebben hun stem uitgebracht op de 3 mogelijke namen. Zuid 57 was met meer dan de helft van de stemmen de overtuigende winnaar. De naam is afgeleid van de straat en het huisnummer. Het pand staat namelijk aan de Zuidlarenstraat 55 - 59. Leuke bijkomstigheid is dat het pand in 1957 is ontworpen.

Gemeentelijke bijdrage
De gemeenteraad is in december 2009 akkoord gegaan met deelname aan het project en heeft hiervoor een krediet beschikbaar gesteld van ongeveer 5,4 miljoen euro. Met deze bijdrage van de gemeente kan Vestia Den Haag Zuid-West de huurprijs van de culturele ruimten (Koorenhuis en Cultuuranker) op een voor de instellingen betaalbaar niveau houden. Ook de vaste en losse inrichting kan uit dit bedrag worden betaald en door het Cultuuranker wordt hieruit de theatertechnische inrichting bekostigd. Het genoemde bedrag wordt voor het overgrote deel uit het fonds Krachtwijken gefinancieerd.

Ruimte te huur
In het gebouw zijn straks 27 bedrijfsruimtes voor ambachtelijke en creatieve ondernemers. Vestia Den Haag Zuid-West vindt het belangrijk dat ook startende ondernemers een kans krijgen op een goede werkruimte. Daarom zijn er speciale starterstarieven. Maar ook voor gevestigde bedrijven zijn er concurrerende vierkante meterprijzen.

Het gebouw
Het Stevin College is ontworpen door Sjoerd Schamhart. Tot 2003 was het gebouw in gebruik als middelbare school. Daarna is het bewoond geweest door kunstenaars. Op dit moment hebben het Koorenhuis Escamp en het Cultuuranker Escamp er hun intrek al genomen. Het Koorenhuis Escamp biedt lessen, cursussen en workshops aan op het gebied van kunst en cultuur. Cultuuranker Escamp realiseert in het gebouw een nieuw theater en werkplaatsen voor toneel, concerten, dans, films en diverse culturele projecten. Een ideale plek voor een avond uit in uw eigen omgeving.