Gemeente Castricum

C.G. De Nijs Bouw BV is meest duurzame bouwer in Castricum 22.jpg

De prijs voor âMeest duurzame bouwerâ in Castricum is woensdag 17 februari door wethouder C. Portegies uitgereikt aan C.G. De Nijs Bouw BV.
Het is de eerste keer dat gemeente Castricum deze prijs uitreikte; de bedoeling is er een jaarlijkse traditie van te maken. Doel van de prijs is om het bouwbedrijfsleven te stimuleren meer aandacht te besteden aan duurzaam bouwen. De prijs, een cheque van â¬5.000,-, is een beloning voor bijzondere prestaties op het gebied van energiebesparing, duurzame energie, duurzaam materiaalgebruik, waterbesparing, kwaliteit van het binnenmilieu of duurzame inrichting van een kavel.
Bouwbedrijven, woningcorporaties, installatiebedrijven die een duurzaam project in Castricum hebben gedaan of doen, konden meedingen.

De kandidaten waren:

1. Hotel Akersloot, waar in maart 2009 een warmtekracht-koppeling installatie in gebruik is genomen. Deze WKK-installatie produceert warmte bij de verbranding van gas. Daarmee wordt elektriciteit opgewekt en met de rest-warmte worden de hotelkamers en zalen verwarmd. Het resultaat is 430 ton minder CO2 uitstoot per jaar, een vermindering van 25%.


2. C.G. De Nijs Bouw BV
De Nijs Bouw BV heeft een zeer energiezuinige uitbreiding bij basisschool Cunera gerealiseerd. Er is een lucht-water-warmtepomp geïnstalleerd t.b.v. lage-temperatuur-vloerverwarming in combinatie met een speciaal schoolventilatiesysteem. Dit systeem beschikt over CO2-sturing en een warmtepomp. In het gebouw wordt geen gebruik gemaakt van gas of andere brandstoffen voor verwarming. Al het materiaal van het gebouw kan later weer worden gerecycled.


3. Mulder Obdam Bouw BV
Mulder Obdam is hoofdaannemer van het bouwproject Tromp Medical aan de Oude Haarlemmerweg in Castricum. Dit bouwproject kenmerkt zich door zijn zeer duurzame en energiezuinige karakter: een zeer hoge isolatie-waarde, een zeer laag energieverbruik door toepassing van diverse energiebesparende en duurzame energie-opwekkende maatregelen, hergebruik van bouwmaterialen uit het oude pand en al het hout is van FSC-keur.


4. Kodi BV
Kodi is ook actief bij de nieuwe bedrijfshuisvesting van Tromp Medical aan de Oude Haarlemmerweg in Castricum. Kodi installeert twee warmtepomp-installaties, een warmtepompboiler,
lage-temperatuur-verwarming en hoge-temperatuur koeling, warmte-terugwin-units, een zonnespiegel, een asfaltcollector, zonwering van zonnepanelen, regenwateropslag tbv toiletspoeling, een natuurlijk ventilatiesysteem en een energiezuinig gebouwbeheersysteem.

De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. Uiteindelijk viel de keus op C.G. De Nijs Bouw BV. Doorslaggevend hierbij was de rol die De Nijs heeft gespeeld, zowel bij de voorbereidingen als bij de uitvoering van het project. De Nijs nam zelf het initiatief en wist de opdrachtgever te overtuigen om een hoge mate van duurzaamheid toe te passen. Een voorbeeldfunctie voor andere bouwers in de regio, meent de jury.
In de jury zaten vertegenwoordigers van Hogeschool InHolland, Rabobank Noord-Kennemerland, Woningbouwcorporatie WoonWaard, Bouwend Nederland regio NH/Alkmaar en gemeente Castricum.

De Nijs heeft al een bestemming voor de prijs: hij koopt er zonnepanelen voor en schenkt deze aan de Cuneraschool.

Op de foto wethouder Portegies (links) en Michiel de Nijs, directeur van C.G. De Nijs Bouw BV.