Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraf voor oplichtingen

18 februari 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen een 68-jarige oplichter zonder vaste woon- of verblijfplaats een gevangenisstraf van 4½ jaar geëist. De man moest voor de Haagse rechtbank verschijnen op verdenking van negentien oplichtingszaken verspreid over het hele land. De man heeft alle negentien zaken bekend. De verdachte is al eerder veroordeeld voor tientallen oplichtingen.

De oplichter opereerde door het hele land. Met zijn verhalen wist hij vertrouwen te wekken. Hij belde bij (bejaarde) mensen aan en stelde zich voor als de nieuwe eigenaar van het pand dat in hun straat te koop stond. Vervolgens zei hij te wachten op levering van een keuken of badkamer voor zijn nieuwe huis. Hij vertelde de mensen dat hij net te weinig geld bij zich had, of dat de prijs net iets anders was dan hij aanvankelijk dacht en vroeg dan aan de mensen om hem geld te lenen. In veel gevallen ging dit om bedragen tussen de zeshonderd en duizend euro. Als mensen geen geld in huis hadden, vroeg hij net zo makkelijk of hij mee kon naar de pinautomaat waar hij soms meer pinde dan hij met de mensen had afgesproken.

De man liep tegen de lamp nadat er in Noord-Holland twee keer aangifte tegen hem was gedaan. Uit politieonderzoek bleek dat de verdachte in Den Haag verbleef, waar hij ook weer mensen met zijn babbeltrucs oplichtte. De man werd op straat door politieambtenaren herkend waarna de man op 13 maart vorig jaar buiten heterdaad kon worden aangehouden.

Naast de gevangenisstraf eiste de officier van justitie ook dat de verdachte voor een totaal bedrag van ruim 11.000 euro zijn slachtoffers moet terugbetalen.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.