GroenLinks Terneuzen


Verslag werkbezoek Bas Eickhout aan Terneuzen

Woensdag 17 februari 2010, 22:34u - Peter Clijsen

GroenLinks Terneuzen ontving Bas Eickhout 17 februari bij de opleidingskas in de Smitschorrepolder bij Terneuzen/Axel.

Aanwezig waren onder meer burgemeester Jan Lonink, bestuurders van Zeeland Seaports, Yara en Warmco, gedeputeerde Marten Wiersma en een delegatie van GroenLinks Terneuzen & Zeeland. Ook een groep wetenschappers van de Tilburgse en Nijmeegse universiteit waren aanwezig vanwege de innovatieve ontwikkeling die hier plaats vindt op het gebied van warmte en CO2-koppeling tussen Yara en de kassen.

Deze innovatieve ontwikkeling houdt o.a. in dat met deze ontwikkeling;
* telers 90% fossiele brandstof kunnen uitsparen,
* CO2 emmisies hergebruikt worden

* zekerheid in energielasten geboden kan worden aan telers

Dit toont wat GroenLinks Terneuzen betreft aan hoe goed groen eigenlijk kan werken, als je er maar goed en efficiënt op investeert. GroenLinks Terneuzen heeft het gezelschap een zogenaamd nul-meting zeeuws Vlaamse-luchtpotje aangeboden, met daarop ook vermeld, de jaartallen 2010-2014. Met andere woorden, kom over 4 jaar maar weer kijken hoe het dan gesteld is.

Wat Eickhout betreft is hij aangesproken op wat Europa kan doen op het gebied van de verdere ontwikkeling van deze naar de toekomst toe onvermijdelijke duurzame technologische ontwikkelingen, met name ook in onze gemeente, maar ook over de fiscale problemen van grensarbeid, vanwege de samenwerking op werkgelegenheidgebied tussen Terneuzen en Gent.

Ten slotte heeft GroenLinks Terneuzen nog maar een keer een pleidooi gehouden over een meer robuuste landschappelijke ontwikkeling tussen Westdorpe en de kassen in de Autrichepolder, b.v. het plan van dokter Gadella.