Gemeente Oisterwijk

Oisterwijk bereidt zich voor op forse bezuinigingen

Naar verwachting moet de gemeente Oisterwijk de komende jaren zo'n vier miljoen euro bezuinigen. De ambtelijke organisatie onderzoekt hoe en waar er bespaard kan worden.

De gemeente Oisterwijk kampt, net als veel andere gemeentes, met structurele tekorten op de meerjarenbegroting. Ondanks een behoedzaam beleid en bezuinigingen zal de begroting zonder nieuwe ingrepen niet sluitend zijn in de komende jaren. In het licht van de financiële crisis en de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet, is te verwachten dat de tekorten fors gaan toenemen. Dit betekent dat Oisterwijk zich moet voorbereiden op aanzienlijke bezuinigingen, naar verwachting in de komende jaren oplopend tot zo'n vier miljoen.Deze opgave vraagt de nodige bestuurskracht: fundamentele keuzes maken en doorvoeren, ambities bijstellen en bestaand beleid afbouwen.

Heroverwegingen in het beleid

Als voorbereiding op de verwachte bezuinigingsoperatie heeft de ambtelijke organisatie een overzicht gemaakt van heroverwegingen in het beleid en de besparingen die dit kan opleveren. Dit geeft een lijst van mogelijke bezuinigingen voor meer dan zes miljoen voor de periode 2011-2014. Deze lijst wordt op 23 februari in het college besproken en vervolgens openbaar gemaakt.

Bij de samenstelling van de lijst is gekeken naar alle beleidsterreinen: sport, veiligheid, openbare ruimte, economie, cultuur, onderwijs en participatie. Daarbij is in overweging genomen alles dat niet vastligt in wettelijke taken. In enkele gevallen kan bezuinigd worden door meer efficiëntie of door samenwerking, maar in veel gevallen hebben de bezuinigingen voelbaar negatieve gevolgen voor burgers of organisaties. Enkele voorbeelden: sluiten bibliotheekvestiging in Moergestel, verlagen kwaliteitsonderhoud openbare ruimte, afschaffen subsidie voor ouderenactiviteiten, minder controle op bouwvergunningen, verlagen inkomensgrens voor minima.

Maken van keuzes

Gelet op het naderend einde van deze bestuursperiode (verkiezingen, coalitievorming) is het aan de nieuwe gemeenteraad om de voorstellen integraal af te wegen en te besluiten waar wel en niet bezuinigd kan worden. Het huidige college heeft opdracht gegeven aan de ambtelijke organisatie om deze inventarisatie te maken. Het is aan het toekomstige college om aan de nieuwe raad keuzes voor te leggen.

Bezuinigen op bedrijfsvoering

Naast de politieke keuzes die bij de nieuwe gemeenteraad liggen, werkt de ambtelijke organisatie aan een voorstel voor bezuinigingen op de bedrijfsvoering. Daarbij wordt gekeken naar de consequenties van de politieke keuzes voor de personele bezetting (minder ambitie, dan ook minder ambtenaren) naar arbeidsvoorwaarden, dienstverlening en deregulering.