GroenLinks Amersfoort


Rollators, rolstoelen en de beperkingen van de stad

Donderdag 18 februari 2010, 22:14u - Anja Tolboom
* Campagne

* Senioren

* Toegankelijkheid

Rollators, rolstoelen en de beperkingen van de stad

Donderdag 18 februari was er door leerlingen van het Farel College een route op de Varkensmarkt uitgezet om te ervaren hoe moeilijk het is om je met rollator of rolstoel in de binnenstad voort te bewegen. Anja Tolboom, nummer 6 van de kandidatenlijst van GroenLinks Amersfoort, mocht ervaren hoe het is om achter een rollator te lopen. Schuin aflopende stoepen, in de weg staande borden bij winkels, te hoge drempels: het valt niet mee met een rollator. GroenLinks pleit dan ook voor goed toegankelijke openbare ruimten en gebouwen in haar verkiezingsprogramma.

Leerlingen van het Farel College Amersfoort proberen in het kader van hun maatschappelijke stage bijzondere wensen van bewoners van het verzorgingstehuis de Boldershof te verwezenlijken.

Eén van deze wensen betrof twee dames die, net als vele andere bewoners van Amersfoort, een rollator hebben. Zij ervaren elke dag opnieuw hoe lastig het is om met hun rollator in de binnenstad te lopen. De leerlingen geven aan dat er is al veel verbeterd is in de stad, maar dat er ook nog straten onbegaanbaar zijn voor rollators of rolstoelen door bijvoorbeeld ongelijke keien, drempels en smalle trottoirs.

De leerlingen Lex Razoux en Gwen Cheung hebben het initiatief genomen om een route uit te zetten in de omgeving van de Varkensmarkt. Politieke partijen werden uitgenodigd om deze route te komen lopen, met rollator, rolstoel, of met een donkere bril, om te ervaren waar je met een (lichamelijke of visuele) beperking 'tegen aan loopt'. Kandidaat-raadslid Anja Tolboom heeft hier namens GroenLinks Amersfoort aan meegedaan. De twee dames van de Bolderhof, ervaren rollator-gebruikers, liepen mee, en de leerlingen van het Farel College gaven begeleiding. Het was een hobbelige ervaring.

De oproep van de twee dames van de Boldershof om in de toekomst bij verbouwingsplannen, en ook bij de aanleg van het Eemplein, meer rekening te houden met mensen met een fysieke beperking, ondersteunt GroenLinks Amersfoort volledig. Ons standpunt hierover is letterlijk dat openbare ruimte en openbare gebouwen veilig en toegankelijk gemaakt moet worden voor iedereen. Er zijn nog veel teveel 'hobbels' in de stad!