Gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking effectief en duurzaam

19/02/2010 10:08

VNG

Gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking is effectief en duurzaam. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam naar het programma Local Government South (LOGO South). VNG International voert dit programma uit met financiering van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Binnen LOGO South dragen 50 Nederlandse gemeenten en waterschappen kennis over aan partners in 13 ontwikkelingslanden. Het onderzoek werd januari 2010 afgerond.

LOGO South werkt vooral via de collega-tot-collega methode. Peers binnen de lokale overheden assisteren elkaar bij het versterken van het lokale bestuur. Volgens de evaluatie is dit uniek vanwege de effectieve manier van leren en de duurzame resultaten. De resultaten van LOGO South worden door nationale coördinatoren en via verenigingen van gemeenten landelijk verspreid. Hierdoor en doordat gewerkt wordt binnen bestaande organisaties (gemeenten en verenigingen van gemeenten) zijn de kosten bijzonder laag vergeleken met andere programma's op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. De betrokkenheid van alle deelnemers is zeer hoog. Om die redenen noemt de evaluatie het programma uniek als het gaat om efficiency en duurzaamheid.

LOGO South versterkt de lokale besturen door de gemeentelijke organisaties en de technische vaardigheden van de ambtenaren te verbeteren. Zo werken bijvoorbeeld in Ghana Nederlandse gemeenten en hun partners samen aan het verbeteren van de afvalinzameling en -verwerking. Hieraan gekoppeld werken zij aan een stelsel voor de belastinginning die deze gemeentelijke dienstverlening kan financieren. Een ander voorbeeld is het ontwikkelen van gemeentelijk HIV/AIDS beleid in Namibië. Hierdoor wordt vraag en aanbod naar zorg beter op elkaar afgestemd en zet de gemeente zich in voor preventie en het bespreekbaar maken van dit zeer taboebeladen onderwerp. In Zuid-Afrika was het LOGO South programma gericht op het creëren van een markt voor sociale huurwoningen door het opzetten van woningbouwcorporaties.

VNG International zal de uitkomsten van de evaluatie gebruiken bij het opstellen van een vervolgaanvraag voor LOGO South 2011 - 2015. Deze aanvraag zal uiterlijk 1 april van dit jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gedaan worden.

Den Haag, 18 februari 2010