Inspectie Verkeer en Waterstaat


Daling percentage aanhoudingen buitenlandse schepen

Nieuwsbericht | 19-02-2010

In de periode van 2005 tot en met 2008 is het percentage aanhoudingen van buitenlandse schepen in Nederland afgenomen van 5,31 naar 2,39 procent. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van Port State Controle door de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) naar de prestaties van buitenlandse schepen in Nederland op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en veiligheid. In het buitenland is juist sprake van een toename van het percentage aanhoudingen.

General cargo schepen (schepen met stukgoed), bulkcarriers (stortgoed) en chemicaliëntankers leveren de slechtste prestaties. Bij de laatste categorie blijft het aantal tekortkomingen stabiel, maar het aantal aanhoudingen neemt toe omdat de inspecties zijn geïntensiveerd. General cargo schepen doen het steeds beter terwijl er bij bulkcarriers een verslechtering waarneembaar is. Kleinere (onder de 10.000 ton) en oudere schepen (ouder dan 20 jaar) presteren slechter dan grotere en jongere schepen. De klassenbureaus, marktpartijen die namens de maritieme autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de keuring van schepen, doen het steeds beter. In 2005 werden er 19 schepen aangehouden op grond van tekortkomingen die klassenbureaus niet hadden waargenomen. In 2008 waren dat er nog maar 4.
Port State Controle is het samenwerkingsverband van Europese, Canadese en Russische maritieme toezichthouders, waar de IVW ook deel van uitmaakt.