Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa trekt last onder dwangsom jegens Endinet in

19-02-2010

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geconstateerd dat Endinet Regio Eindhoven B.V. (voorheen NRE Netwerk B.V.), Endinet Haarlemmermeer B.V. (voorheen Netbeheer Haarlemmermeer B.V.) en Endinet Oost-Brabant NV. (voorheen N.V. Obragas Net) (hierna tezamen 'Endinet') aan de lasten onder dwangsom en bindende aanwijzingen hebben voldaan.

De lasten en de bindende aanwijzingen zijn in augustus en oktober 2009 aan Endinet opgelegd omdat onder andere de risicoanalyse om bedreigingen voor de kwaliteit van het net tijdig op te sporen, niet voldeed aan de eisen die de wet daaraan stelt. Inmiddels heeft de NMa na vervolgonderzoek geconstateerd dat Endinet heeft voldaan aan alle opgelegde lasten en bindende aanwijzingen. Bedrijfsbezoeken hebben deel uitgemaakt van dit vervolgonderzoek. Nu Endinet zijn systemen om de kwaliteit te beheersen weer op orde heeft, is de dreiging van een dwangsom van EUR 25.000 per week met een maximum van EUR 250.000, komen te vervallen.

De NMa heeft in 2008/2009 voor de tweede keer de kwaliteits- en capaciteitsdocumenten (KCDs) van de netbeheerders beoordeeld. Met deze KCDs moeten netbeheerders aantonen dat ze over voldoende capaciteit beschikken om gas te verplaatsen van de bron (de producent) naar een bedrijf of huishouden. Verder moeten de netbeheerders de procedures op orde hebben om de kwaliteit van het net te waarborgen.