Gemeente Medemblik

FusieBerichten: Medemblik, Andijk en Wervershoof (WAM)

Deze rubriek verschijnt regelmatig op de gemeentepagina's van de gemeenten Medemblik, Andijk en Wervershoof (WAM). De rubriek is herkenbaar onder het fusielogo.
Dit is een van de manieren waarop we u informeren over de fusie, projecten en ontwikkelingen. De website www.opwegnaardefusie.nl biedt continu actuele informatie over de fusie.

De fusie èn verkiezingen
Terwijl in andere gemeenten de komende tijd vooral veel te doen is rond de raadsverkiezingen, zijn in onze gemeenten de voorbereidingen voor de fusie op 1 januari 2011. In verband met de voorgenomen fusie, zijn de verkiezingen uitgesteld. Dat is heel gebruikelijk in het fusieproces. Ook in andere fuserende gemeenten in Nederland wordt de zittingsperiode van de gemeenteraden verlengd en worden de verkiezingen uitgesteld tot november 2010. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besluit dat omdat een gemeenteraad anders voor een periode van ongeveer een half jaar zou moeten worden geïnstalleerd. In november kiezen de inwoners van Wervershoof, Andijk en Medemblik de leden van de nieuwe gemeenteraad voor de nieuwe gemeente Medemblik.

Een terugblik
Sinds 2007, toen de fusieplannen serieus werden, is er al veel gebeurd. De drie gemeenteraden hebben na een periode van discussie vol ingezet op de noodzaak van een samengaan van de drie gemeenten. Een vrijwillige herindeling die moet leiden tot één nieuwe gemeente met voldoende bestuurskracht, waar dienstverlening voldoet aan de eisen en wensen van deze tijd en klaar is voor de toekomst.

Arhi
Tijdens de voorbereidingen is de dialoog met de Provincie, met andere gemeenten in de regio en met inwoners van de drie gemeenten niet geschuwd. Aan de hand van informatieavonden, inspraakprocedures en openbare vergaderingen van de Fusieraad zijn zienswijzen van alle betrokkenen gerespecteerd en meegewogen in de discussie. Met de fusiekrant `Fusie Inzicht', de speciale fusiewebsite www.opwegnaardefusie.nl en tussentijdse informatie in gemeentebladen en de regionale media kunnen geïnteresseerde inwoners de ontwikkelingen goed volgen.

Met het bezoek van de commissie van de Tweede Kamer in januari 2010 is het laatste moment dat meningen over de fusie werden gehoord, bezegeld. Nu gaat de regering beslissen en is het afwachten. In Den Haag maakt de Tweede Kamer zich op voor de stemming over het wetsontwerp dat de beoogde fusie mogelijk moet maken. Het laatste woord daarover heeft de Eerste Kamer later dit jaar.

Hoe verder
Binnenkort is het rapport van de Kamercommissie, die de fusiegemeenten onlangs bezocht, gereed. De staatssecretaris zal naar aanleiding daarvan haar antwoord formuleren, waarna de wijze van behandeling in de Tweede Kamer kan worden geformuleerd. Daarna kan de Tweede Kamer de behandeling van het wetsontwerp op de agenda zetten, dit wordt verwacht voor eind april. Tijdig om de Eerste Kamer in de gelegenheid te stellen een besluit te nemen. In Andijk is een meningpeiling aangekondigd onder de noemer referendum. Van een officieel referendum is geen sprake. De uitkomsten hebben geen plaats in de officiële besluitvorming, de termijn voor inspraak is gesloten. Enige gemeentelijke, noch bestuurlijke bemoeienis hiermee is er dan ook niet.

We houden u op hoogte via de gemeentepagina's en de fusiewebsite www.opwegnaardefusie.nl