Rechtbank Rotterdam


Openstelling Alexandrium

Uitspraak in zaak zondagsopenstelling Alexandrium

Op dinsdag 9 februari vond het kort geding plaats dat twaalf ondernemers van het Winkelcentrum Alexandrium hebben aangespannen tegen het besluit van de Gemeente Rotterdam vrijstelling te verlenen voor zondagse openstelling van de winkels in Alexandrium. Op 19 februari heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat de in het geding zijnde verordening onverbindend moet worden geacht, omdat deze in strijd is met de Winkeltijdenwet.

Volgens de voorzieningenrechter heeft de gemeente Rotterdam het gebied waarin `Alexandrium' is gelegen in redelijkheid niet als toeristisch gebied in de zin van de Winkeltijdenwet kunnen beschouwen. Door het vaststellen en uitvoeren van de verordening handelt de gemeente Rotterdam onrechtmatig tegenover de betrokken eisende winkeliers.

De voorzieningenrechter stelt ook vast dat het hem niet vrijstaat de verordening in algemene zin onverbindend te verklaren, omdat zijn beslissing slechts geldt tussen de in deze procedure betrokken partijen. Dit betekent dat de beslissing van de voorzieningenrechter ten aanzien van de onverbindendheid van de verordening er niet toe kan leiden dat de overige winkeliers verplicht zijn hun zaken op zondag gesloten te houden. Omdat de eisende partijen juist sluiting op zondag van alle winkels willen en dit resultaat niet door middel van deze procedure te bereiken valt, hebben de eisende winkeliers onvoldoende belang bij hun eis de verordening waarbij de vrijstelling is verleend buiten werking te stellen.

Vordering afgewezen
De voorzieningenrechter heeft de betrokken belangen afgewogen voor het geval zou moeten worden aangenomen dat het oordeel van de voorzieningenrechter voor alle winkeliers in Alexandrium zou gelden. Deze belangenafweging valt in het nadeel van de eisende winkeliers uit. De voorzieningenrechter laat daarbij meewegen dat de eisende winkeliers mogelijk aanspraak hebben op vergoeding van geleden schade door de gemeente. Omdat de belangenafweging in het nadeel van eisers uitvalt wordt de vordering afgewezen, ondanks het onrechtmatig handelen van de gemeente. Toewijzing zou disproportionele gevolgen kunnen hebben.

LJ Nummer

BL4558
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Rotterdam Datum actualiteit: 19 februari 2010 Naar boven