Vrije Universiteit Amsterdam

Refo500 groeit uit tot internationaal project

VU participeert in herdenkingsplatform Reformatie

Historische gebeurtenissen kunnen op veel manieren interessant en relevant gemaakt worden. Een goed voorbeeld is het Calvijnjaar 2009. Naar aanleiding hiervan participeert de Vrije Universiteit Amsterdam in Refo500, een meerjarenplan in de voorbereiding op de herdenking van de Reformatie in 2017. Refo500 werd 16 februari gelanceerd, inmiddels hebben zich meer dan veertig instellingen aangesloten, waaronder commerciële bedrijven, universiteiten, hogescholen, mediapartners, culturele en kerkelijke instellingen en Duitse, Zwitserse en Amerikaanse organisaties.

Refo500 benadert de Reformatie als een beweging van vernieuwing en verandering die van belang is voor verleden, heden en toekomst en waarvan de betekenis en invloed op allerlei terreinen sinds 1517 onomstreden groot is. In haar programma zoekt Refo500 de verbinding tussen vroeger en nu, zodat duidelijk wordt dat de Reformatie relevant is voor vandaag. Daarbij staan negen thema's centraal: onderwijs en wetenschap, belijden en strijden, geld en macht, leer en kerk, leven en sterven, kunst en cultuur, vrijheid en verkondiging, vernieuwing en vroomheid, Bijbel en taal.

Het is de bedoeling dat in de jaren 2010 t/m 2017 in Nederland en België allerlei activiteiten worden ontwikkeld voor een breed publiek, om zo aandacht te geven aan thema's uit de Reformatie en aan de relevantie van deze hervormingsbeweging, ook voor actuele vraagstukken. Momenteel lopen er projecten rondom Melanchthon 2010, Guido de Bres 2011 (NGB) en de Heidelbergse Catechismus (2013).

De organisatie van het project is ondergebracht in een stichting, onder voorzitterschap van Erik A. de Boer (hoogleraar geschiedenis Reformatie VU).Wim Janse (decaan godgeleerdheid VU) is lid van de Raad van advies, directeur is Herman J. Selderhuis (hoogleraar kerkgeschiedenis TUA).