Nieuw-Vlaamse Alliantie


Beter laat dan nooit (19/02/10)

In een vandaag gepubliceerd opiniestuk in De Standaard met de titel "Het is nu of nooit" pleiten de voormalige premiers Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt en de oud-ministers van buitenlandse zaken Willy Claes en Louis Michel voor de terugtrekking van alle kernwapens uit Europa, inclusief die in Kleine Brogel. N-VA Europees Parlementslid Frieda Brepoels heeft al ettelijke malen dezelfde boodschap verkondigd en toont zich dan ook positief: "Dit toont aan dat er een groeiend momentum is om de opslag van atoombommen in Europa af te bouwen. Het valt te hopen dat ook de huidige Belgische regering de boodschap heeft begrepen en zo "stoutmoedig" is een zelfde standpunt te verkondigen bij de onderhandelingen in het kader van de Herzieningsconferentie van het Nucleair Non-Proliferatie Verdrag in mei dit jaar. Zo kan op termijn echt werk gemaakt worden van een nucleaire wapenconventie, die het kader creëert voor een verbod op alle nucleaire wapens ter wereld."

Het pleidooi van de "elder statesmen" past in de oproep van de Amerikaanse president Obama in april 2009 om te komen tot een kernwapenvrije wereld. Ook de VN-Veiligheidsraad riep eind september vorig jaar tot hetzelfde op.

Frieda Brepoels: Zoals de 4 oudgedienden van de Belgische toppolitiek verkondigen, is de aanwezigheid van kernwapens in Europa een anachronisme. Als relikwieën uit de Koude Oorlog ontberen die bommen vandaag immers elk politiek, laat staan militair doel. Het is wel cynisch dat de politici tot een ander inzicht komen dan toen ze de hoogste politieke macht in België in handen hadden en ook daadwerkelijk iets hadden kunnen doen op het hoogste politieke niveau. De Koude Oorlog lag in hun hoogdagen toch ook al achter ons? Het was blijkbaar wachten op een president Obama om in zijn schaduw te durven zeggen waar het op staat. Maar een mens is nooit te oud om tot inkeer te komen, natuurlijk. Hopelijk handelen ze ook naar hun woorden daar waar ze nog wel politiek actief zijn, bijvoorbeeld in het Europees Parlement."

"Als voorzitter van het Parlementair Netwerk voor Kernontwapening in het Europees Parlement heb ik een brief klaar die ik volgende week aan alle Europese parlementsleden ter ondertekening zal voorleggen en waarin president Obama gevraagd wordt de Amerikaans kernwapens op Europese bodem te verwijderen. Ik zal mijn collega"s vragen deze brief te ondertekenen voor de volgende plenaire vergadering in Straatburg vermits het Europees Parlement dan een vraag aan de Raad en Commissie op zijn agenda heeft staan in verband met de Europese initiatieven naar aanleiding van de Herzieningsconferentie van het Nucleair Non-Proliferatie Verdrag. Ik kijk uit naar de steun en handtekeningen van mijn collega-Europarlementsleden Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt en Louis Michel", aldus nog Brepoels.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu