Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 18 februari 2010
Betreft Invoering Studenten OV-chipkaart

Op 26 januari 2010 heb ik uw Kamer bericht dat het niet mogelijk is gebleken om de studerenden per 1 februari op het definitieve reisrecht 2010 te laten reizen. Deze schakeldatum werd niet gehaald door technische problemen bij de OV- bedrijven, waardoor niet alle studerenden hun reisrecht konden activeren bij de daarvoor bedoelde ophaalapparaten.

De OV-bedrijven hebben mij ervan overtuigd dat de systemen van de OV- bedrijven in de afgelopen tijd voldoende hebben gefunctioneerd en dat alle studerenden die wilden activeren dit goed hebben kunnen doen. Ik heb daarom met de OV-bedrijven de afspraak kunnen maken dat op 16 maart wordt overgegaan op het definitieve reisrecht. Vanaf die datum is het huidige, tijdelijke reisrecht niet meer geldig.
Een harde einddatum is onontbeerlijk omdat de laatste tijd een dalende trend zichtbaar is in het aantal studerenden dat het reisrecht activeert. De studerenden die nu hun definitieve reisrecht nog niet hebben geactiveerd, vormen een groep die blijkbaar meer aanmoediging nodig heeft om naar een ophaalapparaat te gaan.

De schakeldatum van 16 maart geeft de studerenden die hun reisrecht nog moeten activeren ruimschoots de tijd. Ook geeft deze datum de OV-bedrijven nog voldoende tijd om de betreffende studerenden te bereiken en ze aan te sporen hun reisrecht te activeren.
De studerende die op 16 maart het reisrecht nog niet heeft geactiveerd, zal als hij wil reizen eerst het reisrecht moeten activeren of een kaartje moeten kopen. Dit is vergelijkbaar met de vroegere situatie toen de studerende zijn papieren OV- studentenkaart tijdig moest ophalen bij het postkantoor.

a
agina 1 van 2 P T





Ik acht 16 maart als schakeldatum verantwoord omdat de studerenden op dat Datum moment voldoende tijd hebben gekregen om hun reisrecht te activeren. Ik heb al

eerder aangegeven dat studerenden zelf ook een verantwoordelijkheid hebben om Onze referentie het reisrecht tijdig te activeren. De OV-bedrijven hebben de verantwoordelijkheid HO&S/SF/191953

om dat mogelijk te maken. De vele studerenden die hun reisrecht al hebben

geactiveerd hoeven nu natuurlijk niets meer te doen. Die zijn al klaar voor de definitieve situatie.
Ik zal de OV-bedrijven vanzelfsprekend blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid om studerenden te kunnen laten reizen.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Pagina 2 van 2