Werk van Chinese modeontwerpster Ma Ke voor het eerst in Nederland

19/02/2010 16:35

Prins Claus Fonds

Werk van Chinese modeontwerpster Ma Ke voor het eerst te zien in Nederland

Ma Ke ontving in 2008 een Prins Claus Award en toont haar ontwerpen nu in Gemeentemuseum Den Haag

Morgen opent de tentoonstelling Haute Couture, Voici Paris! in het Gemeentemuseum Den Haag. De groots opgezette tentoonstelling plaatst de geschiedenis van de haute couture naast de creaties van de topcouturiers van dit moment. Een van deze topcouturiers is de Chinese kledingontwerpster Ma Ke. Voor haar bijzondere ontwerpen ontving zij in 2008 een Prins Claus Prijs. De prijs is een bekroning voor haar sociaal-, en milieubewuste ontwerpen en productie, en is een sterk statement tegen de oppervlakkigheid van de internationale modewereld en de goedkope, fabrieksmatig geproduceerde confectiekleding.

In de modewereld zijn Ma Ke's ontwerpen gedurfd. Ze maakt zich sterk voor de culturele en sociale aspecten van Chinese kleding. Al tijdens haar studie kwam zij erachter dat unieke ontwerpen, waarin regionale, culturele waarden terug te vinden zijn en die met veel vakmanschap vervaardigd worden uit duurzame materialen, gezien werden als 'wu yong' (nutteloos). Hierdoor besloot ze de kleding- en mode-industrie uit te dagen met haar simpele, organische en op lokale tradities geënte kleding. Het Prins Claus Fonds is verheugd dat creaties van Ma Ke wederom in Europa te zien zijn, na een succesvolle introductie op de Paris Fashion Week in 2007 en een presentatie in het Victoria & Albert Museum in Londen in mei 2008.

Haute Couture, Voici Paris!

Het Gemeentemuseum Den Haag bezit één van de grootste modecollecties van Europa, waarin de grote couture-huizen goed vertegenwoordigd zijn. Beroemd is bijvoorbeeld de originele roze jurk van Givenchy die Audrey Hepburn droeg in Breakfast at Tiffany's. Gerenommeerde modehuizen als Dior, Chanel, Christian Lacroix en Jean Paul Gaultier hebben exclusieve couturecreaties uitgeleend uit hun meest recente collecties, vers van de catwalk en nog niet eerder in Nederland te zien geweest. Alle details die couture zo bijzonder maken, zijn zo van dichtbij te bewonderen: de schitterende stoffen, het onovertroffen borduurwerk, de coupe, kortom: al het vakmanschap van de Parijse couture.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.princeclausfund.org