Gemeente Amsterdam wil geen dance evenementen in Amstelpark.

19/02/2010 17:01

Loveland Events BV

Vrijdag 19 februari stonden Loveland Events en stadsdeel Zuideramstel tegenover elkaar voor de rechter vanwege een afwijzing op de vergunningaanvraag voor het nieuwe evenement 'Spring Festival', dat Loveland op 15 mei 2010 voor 7500 bezoekers in het Amstelpark wilde organiseren. De rechter gaf het stadsdeel gelijk in het afwijzen van de vergunningaanvraag.

In een concept kadernotitie over het park, die verscheen na het indienen van de vergunningaanvraag, bleek dat alleen evenementen van 'rustige' aard gewenst zijn. Tijdens de zitting kwam naar voren dat het stadsdeel pertinent geen dansgerelateerde evenementen in het park wil hebben. Als belangrijkste reden hiervoor voerde zij aan dat het karakter van het park niet past bij dans evenementen, waar volgens het stadsdeel 'openlijk drank en drugsgebruik een feit is'. Zij is bang dat het park beschadigd raakt en dat het evenement van Loveland overlast brengt aan de reguliere parkgebruikers. Volgens Loveland is deze angst volledig onterecht, aangezien er nog nooit sprake is geweest van noemenswaardige overlast en schade tijdens een van haar evenementen en er veel maatregelen in het bereik van de organisatie liggen om de door het stadsdeel verwachtte overlast zoveel mogelijk te beperken. Desondanks oordeelde de rechter anders.

Volgens de rechter had de vergunningaanvraag op basis van het 'draaiboek evenementen' niet geweigerd mogen worden, maar hebben stadsdeelvoorzitter en burgemeester desondanks de vrijheid om naar eigen inzicht te bepalen of een evenement wel of niet past binnen een (concept) beleid van het park.

Loveland vindt de visie van het stadsdeel over het gebruik van het Amstelpark niet van deze tijd, en vindt het onterecht dat liefhebbers van dansmuziek uitgesloten worden in het beleid. De organisatie hoopt dan ook op een nieuw stadsdeelbestuur na de gemeenteraadsverkiezingen, dat wel waarde hecht aan de behoeften van haar jonge inwoners en bereid is om het beleid van het park daaraan aan te passen.

Ondanks deze tegenslag zal Loveland zich de komende maanden volop storten op het 5-jarig bestaan van het Loveland Festival dat dit jaar op 14 augustus wederom in het Sloterpark zal plaatsvinden. Ook geeft Loveland aankomende zaterdag 27 februari een gratis "fight for your right to party" party in de Westerunie om iedereen te bedanken voor de steun de afgelopen tijd.