CDA

Sterk: Maatschappelijke stage verplicht onderdeel inburgering vrijdag 19 februari 2010

Een maatschappelijke stage moet een verplicht onderdeel worden van de inburgeringscursus. CDA-kamerlid Mirjam Sterk heeft dat bepleit. Door inburgeraars te verplichten een maatschappelijke stage te lopen, maken zij kennis met een belangrijk onderdeel van de Nederlandse samenleving. Tegelijk maken de instellingen kennis met de Nederlandse nieuwkomers. Sterk heeft het voorstel gepresenteerd aan staatssecretaris Jack de Vries. Het plan van de CDA-Kamerfractie is onderdeel van een brede CDA-notitie over integratie.

âHet maatschappelijk middenveld speelt een cruciale rol in onze samenlevingâ, aldus Sterk. âActief burgerschap betekent voor veel Nederlanders actief zijn in sportverenigingen, scholen, bewonersvereningen of religieuze instellingen. Het is van groot belang dat dit maatschappelijk middenveld ook open staat voor nieuwkomersâ. Sterk gaf aan dat het bij het CDA niet draait om wie je bent of waar je vandaan komt, maar om wat je bijdraagt aan de samenleving.

Staatssecretaris Jack de Vries reageerde enthousiast op het CDA-plan. Volgens hem is het goed dat er een verplichting vanuit gaat. âIntegratie is participatieâ, aldus De Vries. âDat betekent dus niet alleen de taal leren, maar ook daadwerkelijk meedoen. Via een maatschappelijke stage komt heel mooi uit hoe wij de samenleving zien: vrijwilligerswerk is het cement van de samenleving.â