Gemeente Alkmaar


| | | | |

Persbericht

Alkmaar, 19 februari 2010

ROC Horizon College neemt extra maatregelen tegen voortijdig schoolverlaten

Op 18 februari maakte het ministerie van OCW de cijfers bekend van het aantal voortijdig schoolverlaters in het schooljaar 2008-2009. De regio Noord-Kennemerland staat op de één na laagste plaats. Het voortgezet onderwijs en het Clusius College slaagden er in het aantal vroegtijdig schoolverlaters met het voorgenomen percentage terug te dringen. Het Horizon College lijkt dit alleen met extra maatregelen nog te kunnen halen.

In mei 2008 is in Noord-Kennemerland het convenant Voortijdig Schoolverlaten Voorkomen ondertekend door alle vo- en mbo-schoolbesturen, gemeenten en de minister van OCW. Daarin werd afgesproken dat iedere convenantpartner zich in de schooljaren 2007 t/m 2011 zou inspannen om het aantal voortijdige schoolverlaters (VSV-ers) met 40% terug te dringen ten opzichte van het peiljaar 2005-2006. Scholen ontvingen voor iedere voortijdige schoolverlater minder een bedrag van E 2000. Dit bedrag kan weer benut worden om binnen de school adequate maatregelen te treffen om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Het ministerie heeft bekend gemaakt dit bedrag te verhogen tot E 2.500 en stelt daarvoor de komende drie jaar een bedrag beschikbaar van 26 miljoen euro.

Wanneer ben je VSV-er?
Een VSV-er heeft nog geen startkwalificatie voor de arbeidsmarkt, is jonger dan 23 jaar, heeft geen Havo- of mbo-diploma niveau 2 of hoger en zit niet meer op school.

De cijfers
Uit de cijfers van het ministerie blijkt dat in de regio Noord-Kennemerland het aantal voortijdig schoolverlaters van het voortgezet onderwijs en mbo samen vorig jaar is gedaald met 3,9%. Het jaar daarvoor nog werd een daling van ruim 11 % gehaald. De vo-scholen en ook het Clusius College doen het goed. De totale score wordt echter negatief beïnvloed door de resultaten van het ROC Horizon College. Daar is het aantal vroegtijdig schoolverlaters met 3,3% gestegen ten opzichte van het peiljaar.

Hans Meijer, wethouder onderwijs gemeente Alkmaar, mede namens de acht gemeenten in de RMC Regio Noord-Kennemerland: "Wij zijn erg geschrokken van deze cijfers. Het voortgezet onderwijs is voortvarend aan de slag gegaan en is erin geslaagd het aantal leerlingen dat van school gaat zonder startkwalificatie terug te dringen. Het Horizon College zou daar een voorbeeld aan moeten nemen. Onmiddellijk nadat we de signalen kregen, hebben burgemeester Oosterop van Graft-De Rijp, wethouder onderwijs De Boer van Heerhugowaard en ik namens alle acht gemeenten een bezoek gebracht aan het Horizon College. Met het bestuur van het Horizon College is afgesproken dat zij in een hoger tempo activiteiten in gang gaan zetten om de leerlingen binnenboord te houden zodat die met een goede opleiding de arbeidsmarkt op kunnen. Als gemeenten zullen we de voortgang intensief volgen."

Bert Fintelman, directeur Sector Welzijn & Educatie Horizon College: "We worden geconfronteerd met cijfers die niet stroken met ons eigen beeld. In 2007-2008 daalde het aantal deelnemers zonder diploma. De gecorrigeerde cijfers van het ministerie geven nu voor 2008-2009 een stijging aan van 24 leerlingen. Natuurlijk zijn ook wij geschrokken van deze cijfers, juist omdat we vanaf 2008 veel maatregelen ter voorkoming van voortijdig schoolverlaten hebben ingezet.

Overigens hebben we inmiddels een correctie ontvangen op de januari cijfers die wat meer strookt met onze eigen bevindingen. Daaruit blijkt dat we 60 voortijdige schoolverlaters minder hebben dan waarover in de publicatie van het ministerie wordt gesproken. Komt bij dat wij constateren dat het aantal jonge deelnemers tussen de 16 en 18 jaar die vanwege de verlengde leer- en kwalificatieplicht verplicht naar het mbo komen, is gestegen in 2009-2010 ten opzichte van 2007-2008 met 797 deelnemers. We zien gelukkig een stijging van 100 leerlingen in 2008-2009 die hun mbo-niveau 1 diploma gehaald hebben. Of zij in 2009-2010 ook een diploma op mbo-niveau 2 kunnen halen, moet nog blijken.

We moeten wel bedenken dat examendeelnemers die op de teldatum (1 oktober 2009) hun diploma nog niet hebben behaald (in 2008-2009 waren dit 187 leerlingen) bij ons meetellen als voortijdige schoolverlaters, terwijl zij in de maanden daarna wél gediplomeerd en dus gekwalificeerd de school verlaten. Als school zijn we samen met de gemeenten verantwoordelijk voor het terugdringen van schoolverzuim en voortijdige schooluitval. Natuurlijk doen we er alles aan om alsnog de afspraken van het gezamenlijk convenant te halen".

Sneller ingrijpen
Er is relatief veel uitval in de niveaus 3 en 4 van het mbo. Deze deelnemers kunnen in principe wel een startkwalificatie behalen. Het Horizon College gaat extra begeleiding inzetten om dit aantal te verlagen en gerichte maatregelen nemen om de begeleiding te verbeteren. Teveel verzuim is nog steeds een belangrijke reden van uitval. Dus nog sneller en consequenter ingrijpen als verzuim geconstateerd wordt, moet resultaat gaan boeken.


---

Noot voor de reactie,