Nieuw-Vlaamse Alliantie


Justitie is het toonbeeld van hoe het niet moet (19/02/10)

N-VA Kamerlid Els de Rammelaere vindt het verbijsterend hoe de Fortissaga maar blijft voortduren. Dat het Hof van Cassatie het veelbesproken Fortis-Arrest van 12 december 2008 vernietigt wegens een procedurefout, verandert niets aan het feit dat Fortis uitverkocht is aan Parijs. Maar het toont wel nog maar eens wat voor een blunderparcours er in dit dossier gereden is. Bovendien kost een nieuwe procedure bij het Hof van Beroep in Luik opnieuw handenvol geld, terwijl de uitspraak geen enkel gevolg meer zal hebben.

De verdachtmakingen in de Fortiszaak stapelen zich op: Schurmans (rechter bij het Hof van Beroep te Brussel) en Verougstraete (voorzitter van het Hof van Cassatie nota bene) worden in verdenking gesteld van schending van het beroepsgeheim, Blondeel (rechter bij het Hof van Beroep te Brussel) en Salmon (derde rechter bij het Hof van Beroep te Brussel) werden in verdenking gesteld van schriftvervalsing, De Tandt (Rechtbank van koophandel te Brussel) wordt ervan verdacht het vonnis uitgeschreven te hebben ontvangen van Van Buggenhout (advocaat van de staat), enz. Het geurtje van politieke inmenging is moeilijk te negeren. Daar komt nu een vernietigend arrest bij van het Hof van Cassatie, waarvan uitgerekend de voorzitter verdacht wordt in dezelfde zaak. Echt geloofwaardig is deze opsteker voor sommige politici toch niet lijkt me, zegt De Rammelaere.

De burgers hebben zo al weinig geloof in de goede werking en effectiviteit van justitie. Dat het dure Fortis-proces nu moet worden overgedaan voor het Hof van Beroep te Luik, doet daar zeker geen goed aan. Aan de uitverkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas zal een nieuwe uitspraak niets meer veranderen. Maar deze nutteloze procedure belooft wel opnieuw handenvol geld te kosten, en dat terwijl justitie reeds verzuipt in het werk en zwaar moet besparen, zegt De Rammelaere.