Ingezonden persbericht

Tentoonstelling in het SieboldHuis: Moderne prenten van Tokyo 1910-1940

Van 19 februari t/m 21 maart 2010 staat het SieboldHuis in het teken van de modernisering van Japan tussen 1910-1940. De stad Tokyo werd in 1923 verwoest door een grote aardbeving die gevolgd werd door een razendsnelle wederopbouw van de stad. De architectonische en sociale vernieuwing van Tokyo voor en na de aardbeving werd door Japanse prentkunstenaars nauwkeurig vastgelegd en is te bewonderen in deze tentoonstelling.

De aardbeving van 1 september 1923 vaagde de stad Tokyo weg: 100.000 mensen vonden de dood en 40.000 raakten vermist. De verwoesting werd gevolgd door een razendsnelle wederopbouw van de metropool, die al snel de contouren van modern Tokyo aannam. Nieuwe, moderne gebouwen werden neergezet, stalen bruggen vervingen de oude houten constructies, parken werden aangelegd door de hele stad. Vooral in deze beginperiode zinderde de stad van modernisering.

Prentenmakers, met name uit de Sosaku hanga-traditie, wijdden vele werken aan dit tijdperk en documenteerden zo de architectonische en sociale vernieuwing. De tentoonstelling 'Na de aardbeving' neemt de bezoeker mee door de belangrijkste wijken van Tokyo voor en na de aardbeving. De Tweede Wereldoorlog zou kort daarna de stad opnieuw vernietigen waardoor deze prenten een unieke kijk op het Tokyo tussen 1910 en 1940 geven.

Deze tentoonstelling komt uit de collectie van Nihon no hanga, Japans Prentenkabinet te Amsterdam. Bij de tentoonstelling is een ook catalogus verschenen.

De opening zal verricht worden door Dave van Eijnsbergen, expert op het gebied van Japanse architectuur en auteur van het boek 'Tokyo: Multi purpose projects' over traditionele en ouderwetse architectuur in Tokyo, op donderdag 18 februari om 17.00 uur.

Na de aardbeving.
Van 19 februari t/m 21 maart 2010 in het SieboldHuis.

www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur
Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

Noot voor de redactie,