GroenLinks Rotterdam
GroenLinks komt met energieplan voor particuliere woningen

Rotterdam, 17 februari 2010

Rotterdamse huiseigenaren krijgen hulp bij het energiezuinig maken van hun woning. ,,We willen huiseigenaren compleet ontzorgen, zodat zij alleen maar 'ja' hoeven te zeggen tegen een kant-en-klaar pakket dat geld bespaart, het wooncomfort verhoogt en dat ervoor zorgt dat de woning meer waard wordt", zegt de Rotterdamse GroenLinks-lijsttrekker Arno Bonte.

GroenLinks presenteerde het plan vrijdag tijdens een duurzaam ontbijt met ondernemers. Een consortium van bedrijven moet alles gaan regelen voor huiseigenaren. Van een eerste energieadvies tot uitvoering van isolatiewerkzaamheden, plaatsing van zuinige installaties en zonnepanelen en de financiering daarvan. ,,Het is mogelijk om een kwart van alle huiseigenaren te laten participeren. Dat levert een enorme besparing op van energie en uitstoot van klimaatgassen", ligt Bonte toe. ,, Huizenbezitters per saldo geld verdienen op hun energierekening als zij meedoen."

De meest slechte woningen in Rotterdam worden volgens Bonte vaak bewoond door eigenaren met weinig geld. ,,In de regel hebben zij onvoldoende financiële armslag om hun woning aan te pakken en kunnen zij niet of nauwelijks geld lenen bij een bank. Voor een Vereniging van Eigenaren is geld lenen sowieso al slecht mogelijk. Bovendien hebben de meeste huizenbezitters geen idee hoe ze hun woning kunnen verduurzamen en weten zij niet wat investeringen in bijvoorbeeld isolatie en een zonneboiler hen opleveren. Dat kun je mensen absoluut niet kwalijk nemen, maar je kunt hen wel helpen door het uit handen te nemen."

Tweede Kamerlid Jolande Sap deed tijdens het groene ontbijt in Zaal de Unie tevens een landelijk voorstel om de opwekking van duurzame energie door huishoudens te stimuleren met een gegarandeerde prijs. ,,Veel particulieren willen graag in groene energie investeren, maar nog voordat ze zich een weg gebaand hebben door het oerwoud van bureaucratische regeltjes, is de subsidiepot al leeg. Daar moet verandering in komen", aldus Sap. ,,Wij willen dat mensen de opgewekte energie van hun windturby of zonnedak tegen een gegarandeerde prijs en voor de eeuwigheid kunnen leveren aan het net."

Volgens lijsttrekker Arno Bonte grijpen beide voorstellen in elkaar. ,,Het is een totaal-concept, waarmee we duizenden extra banen scheppen en waarmee we Rotterdam meer toekomstbestendig maken. En mensen met een kleine beurs houden als klapper op de vuurpijl ook nog eens meer geld over aan het einde van de maand."