Ingezonden persbericht

Nierstichting roept Kabinet op definitieve keuze te maken voor Actieve Donorregistratie

Bussum, 19 februari 2010 - Op verzoek van GroenLinks en de SP stond gisteren in de Tweede Kamer wederom het systeem van donorregistratie ter discussie. Zij dienden een motie in om het zogeheten ADR-systeem in te voeren. Daarin werden zij mede gesteund door D66 en Verdonck en voor het eerst door een aantal PvdA-kamerleden. De Nierstichting is blij met de herziening van het standpunt van de PvdA en roept minister Klink en het Kabinet op hun eerder ingenomen kabinetsstandpunt ook te heroverwegen en een keuze te maken voor invoering van het Actieve Donorregistratiesysteem. De Nierstichting hoopt dat een structurele oplossing voor het grote tekort aan donororganen niet op de lange baan wordt geschoven, als gevolg van de onzekere politieke omstandigheden.

De minister heeft toegezegd binnenkort een brief aan de Kamer te sturen. De Nierstichting hoopt dat het ADR-systeem hierin als serieus alternatief wordt meegenomen en niet teveel alleen wordt ingezet op de resultaten van de campagne en verbeteringen in de ziekenhuizen. De Nierstichting is al jaren pleitbezorger van een systeem van Actieve Donorregistratie (ADR), vanuit de overtuiging dat een dergelijke systeemwijziging een belangrijke doorbraak kan bewerkstelligen in het tekort aan orgaandonoren. Ook het Masterplan Orgaandonatie (juni 2008) onderschreef dat het systeem van Actieve Donorregistratie de beste voorwaarden schept voor het welslagen van alle andere maatregelen, maar dit advies werd niet door het Kabinet noch door een meerderheid van de Tweede Kamer overgenomen.

De Nierstichting blijft zich inspannen om de noodzaak van invoering van het ADR-systeem te bepleiten en hoopt dat dit zal leiden tot voldoende politiek draagvlak voor invoering van het ADR. Een systeem dat door steeds meer burgers, organisaties en gezondheidsfondsen wordt omarmd. De toenemende belangstelling en discussie over het ADR-systeem juicht de Nierstichting dan ook van harte toe.

Noot voor redacties

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht