Ingezonden persbericht

Van theater in huiskamers tot film

Theater aan Huis in wijk Escamp Den Haag

Escampbewoners, laat u verrassen! Voor wie van dichtbij professioneel theater wil meemaken, brengt Kosmopolis Den Haag dit voorjaar 'Theater aan Huis'.

'Theater aan Huis' bestaat uit een reeks korte theatervoorstellingen in de wijk Escamp: de huiskamers van verschillende wijkbewoners worden hierbij gebruikt als decor. Buren, vrienden en kennissen van deze wijkbewoners zijn aanwezig als publiek. De voorstellingen worden tegelijkertijd live op film vastgelegd: de scènes die hierdoor ontstaan vormen het uitgangspunt voor een lange film, die eind juni in Escamp wordt vertoond.

Theater...
'Theater aan Huis' laat bewoners zien hoe bijzonder het is om de eigen, alledaagse leefomgeving te zien veranderen in het decor voor een voorstelling. Het verhaal van de voorstelling en de uiteindelijke film gaat over drie jonge vrouwen in de wijk Escamp: Ana, Hanna en Anna. Sloop, verbouwing en nieuwe buren drukken hun stempel op het dagelijkse leven van de vrouwen. Wat betekenen al die veranderingen voor hen?

en film!
Tijdens de theatervoorstellingen wordt de bewoners ook gevraagd waarom ze in Escamp zijn komen wonen, wat er sindsdien is veranderd en hoe hun wensen voor de toekomst van Escamp eruitzien. Uit deze interviews wordt een filmscript gemaakt door theatermaker Andreas Scharfenberg.
De acteurs spelen meerdere keren dezelfde scène in verschillende kamers. In de uiteindelijke film wordt binnen een scène 'gezapt' tussen de huishoudens: uit al die kamers ontstaat tenslotte 'De Huiskamer' van Escamp. Met het interieur van de verschillende woningen wordt de grote diversiteit onder bewoners van Escamp getoond. Tegelijkertijd vormen de thuissituaties een universeel en herkenbaar geheel.

Welk huis?
Kosmopolis Den Haag vraagt Escampbewoners hun huiskamer beschikbaar te stellen. Wie meedoet, krijgt live een theatervoorstelling van circa een kwartier, met tot slot een lied. In overleg met de bewoners worden filmopnamen gemaakt tijdens de voorstelling. Huiskamerbezoekers maken kennis met de acteurs.

Meedoen?
Bewoners die hun huiskamer beschikbaar stellen, kunnen hun vrienden, familie en kennissen uitnodigen de voorstelling bij te wonen. Ze krijgen vervolgens een vip-kaart voor de feestelijke filmpremière in juni. Wie weet is uw huiskamer het decor van de film... Geef uw naam en adres door via info@kosmopolisdenhaag.nl of bel: 070 392 37 60