Landschap Noord-Holland

Heiloo, 18 februari 2010

Op zoek naar bittervoorn en kleine modderkruiper in Noord-Holland
Onderzoek naar voorkomen vissen gaat door, helpt u mee?

Landschap Noord-Holland is samen met vrijwilligers en Stichting RAVON in 2009 gestart met het maken van een nieuwe verspreidingsatlas van de Noord-Hollandse vissen. Dit project loopt door tot 2012. Ook dit jaar kunnen wij nog enthousiaste vrijwilligers gebruiken, die meehelpen met het inventariseren van vissen. Vissen vormen namelijk door hun verborgen leefwijze een onderbelichte groep. Mede hierdoor is er weinig over hun verspreiding bekend.

Vissen vormen een goede graadmeter voor de biologische kwaliteit van het water. Ook voor een adequate bescherming en het signaleren van knelpunten is kennis over hun verspreiding nodig. Zaterdag 13 maart is de aftrap voor 2010 in het Ilperveld. Met in de ochtend een cursus herkennen en inventariseren van vissen en in de middag een excursie in Varkensland. Iedereen die een bijdrage aan de atlas wil leveren door vissen te gaan inventariseren is welkom. De mogelijkheid bestaat om aan te sluiten bij een groep die in uw regio actief is voor dit project.

In de loop van 2010 worden er diverse visexcursies georganiseerd, op verschillende locaties in de provincie, om mensen op te leiden. Je leert zelf het veld in te gaan met schepnetten, naar vissen te scheppen, ze op naam brengen en ze vervolgens door te geven voor de nieuwe verspreidingsatlas. Wilt u meedoen aan het atlasproject, kom dan naar de eerste bijeenkomst van 2010 op zaterdag 13 maart. Geef u op bij Landschap Noord-Holland, Jeanine Hamers of Kees Dekker, 088-0064441, k.dekker@landschapnoordholland.nl.
Na opgave ontvangt u meer informatie over deze dag.

De atlas wordt mede gefinancierd door: Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat directie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Rijnland en Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht.

Noot voor redacties