Gemeente Utrecht

Scholen voortgezet onderwijs doen mee met verwijsindex Utrecht

Alle scholen voor het Voortgezet Onderwijs zijn sinds 18 februari 2010 aangesloten op de verwijsindex Utrecht. Steeds meer organisaties doen mee met deze index, bijvoorbeeld de Raad voor de Kinderbescherming, wijkwelzijnsorganisaties, politie en het basisonderwijs.

In de verwijsindex Utrecht registreren professionals, zoals leerkrachten en hulpverleners, een kind of jongere waar zij zich zorgen over maken. Bijvoorbeeld als het kind/ de jongere spijbelt, in aanraking komt met de politie of drugs gebruikt. Met deze registratie kunnen professionals elkaar sneller vinden en gezamenlijk hulp of ondersteuning bieden.
In de index worden kinderen/jongeren alleen geregistreerd, er staat verder geen inhoudelijke informatie in. Als meerdere professionals hetzelfde kind/ dezelfde jongere registreren, dan ontstaat er een 'match'. De professionals nemen dan contact met elkaar op.

De verwijsindex wordt door de professionals steeds beter gebruikt. Sinds de invoering van de verwijsindex (in april 2009) zijn er 327 signalen afgegeven door professionals. Dit heeft tot 17 'matches' geleid.
Wethouder Rinda den Besten (Jeugd): "Ik vind het belangrijk dat alle professionals, die met jongeren werken, de verwijsindex gebruiken. Als iedereen daarin signalen van jongeren registreert, kan de verwijsindex zijn werk doen en kunnen professionals elkaar sneller vinden. Kinderen en jongeren worden dan sneller en beter geholpen."

Utrecht werkt aan betere zorg voor de jeugd; onder meer met de Verwijsindex Utrecht.



Gemeente Utrecht