Ingezonden persbericht


Persbericht

Wonderen gebeuren direct, het onmogelijke duurt iets langer Jubileumvoorstelling 30 jaar TAMTAM 24 x in Bellevue Amsterdam

Even wat cijfers:
-2 multitalenten met een unieke stijl van beeldend theater, Gérard Schiphorst en Marije van der Sande vormen al 30 jaar TAMTAM objektentheater. -30 jaar toeren langs festivals en theaters in 22 landen -24 maal de jubileumproductie in Bellevue van 19 t/m 28 februari. -20 door binnen en buitenlandse kunstenaars*) opgestuurde voorwerpen als basis voor de voorstelling. -87 objecten en 2 spelers spelen Wonderen gebeuren direct, het onmogelijke duurt iets langer op een tafel van 60 x 240 centimeter in een speciaal gebouwde allerkleinste zaal van Bellevue van 4 bij 9 meter. -2 maal Ridder in de orde van Oranje Nassau: op 18 september 2009 toegekend aan de twee theatermakers van TAMTAM**) -68.640 Gouden Boekjes van Het bed van Tim door Marije van der Sande in april 2010 bij Albert Heijn. (Heeft niets met de voorstelling te maken maar toch wel een mooi getal, niet?)

Over de voorstelling:
Wonderen gebeuren direct, het onmogelijke duurt iets langer

Om hun 30 jarig jubileum te vieren vroeg TAMTAM aan 20 collega-kunstenaars, ontmoet in 30 jaar toeren langs festivals in binnen- en buitenland: 'Stuur ons een object, en wij maken er een voorstelling mee.'

Er kwam een wonderlijke collectie zeer uiteenlopende dingen binnen. Bijna onmogelijk om er een logisch geheel van te brouwen. Een mooie uitdaging voor de makers van TAMTAM.

Inhoud

Het resultaat is een miniatuur-monumentale voorstelling vol visuele verrassingen, vette effecten, beeldende kunst en bizarre gebeurtenissen. Typisch TAMTAM dus.

In 35 minuten wordt de menselijke beschaving erdoorheen gejaagd, het ontstaan van het leven verklaard, de menselijke natuur ontleed, de geschiedenis gepersifleerd, de cultuur gefileerd, en een toekomstverwachting gevisualiseerd.

En dat met babysokjes in de hoofdrol, en zaken als visnetdrijvers, boomtakken, oude kozijnen, paarde-oogkleppen, een plastic emmertje, een toeristen-indiaan en een plastic hamburger als steracteurs. Het is beeldend theater pur sang. Zonder tekst maar met subtiele humor, met uitgekiende belichting, een wonderlijke geluidscollage als soundtrack en verrassend gebruik van video. Een ruimhartig theatraal spektakel op bescheiden formaat vol citaten uit TAMTAM's eigen werk en uit het poppenspel van de laatste 30 jaar. Gespeeld door twee spelers en 87 objecten op een tafel van 60 x 240 centimeter .

Omdat kleinste tenslotte ook een overtreffende trap is...

Speeldata en tijden

Tijdens het festival Pop Arts in Theater Bellevue van 19 tot en met 28 februari 2010 dagelijks om 19.00 uur en 22.00 uur. Op zaterdag en zondag tijdens het festival (zaterdag 20 en 27 februari en zondag 21 en 28 februari) ook om 17.00 uur.

Kaarten via www. theaterbellevue.nl of 020 5305301 *)De kunstenaars en theatermakers die iets stuurden zijn:

Fred Etcheverry (Etxea, Parijs), Terry Lee (Green Ginger, UK/F), Barbara Melois, (Charleville Mezières), Jean Claude Leportier en Catherine Krémer (Coatimundi, Chateaurenard F) Henk en Ans Boerwinkel (Triangel, Meppel) Warner van Wely (Warner en Consorten, Amsterdam), Dan Bishop (Punch&Judy, Penzance UK) Wim Hofman (Vlissingen), Jorg Baesecke en Hedwig Rost (Kleinste Bühne der Welt, München); Neville Tranter (Stuffed Puppet Theatre, Amstelveen); Camilla Koevoets, (Toermalijn, Amersfoort), Max Vandervorst (Brussel), Ted Killmer (New York), Caroline Secq, (Les Landes, F) Christine Cook (Calgary Animated Objects Society, Canada), Feike Boschma (Amsterdam), Be Birza (Deventer)

**) Enkele citaten uit de aanbevelingsbrieven voor de ridderordes:


- "Vernieuwing, originaliteit, technische perfectie en een hoogwaardig artistiek niveau"
- "Met veel bezieling, creativiteit en inventiviteit hebben zij een geheel eigen kunstvorm gecreëerd: een vorm van beeldpoëzie die de kracht van de eenvoud mengt met het wonderbaarlijke van de verbeelding"
- "In het buitenland zijn ze een visitekaartje voor de Cultuur in Nederland"
- "Het lukte hen om met subtiele middelen een maximale uitdrukkingskracht e bereiken"
- "Grote visuele kracht, rijk dramaturgisch inzicht en maatschappelijke betrokkenheid"
- "Zij maken intelligent theater, humoristisch, beeldend en van grote schoonheid (...) "
- "Al jarenlang zien de twee spelers kans om in binnen- en buitenland fantasierijke en hoogst originele theaterproducties te brengen"
- "Grenzeloos vakmanschap (...) Trouw aan hun principe om met Aardse ingrediënten de Hemel te bestormen"

Zie de volgende links

Ingezonden persbericht