Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam





wetenschapsagenda

februari 2010


19/2

Promotie

Reinout Bem: 'Acute lung injury in children: from viral infection and mechanical ventilation to inflammation and apoptosis'. Promotor is prof.dr. H.S.A. Heymans, hoogleraar Algemene Kindergeneeskunde. Co-promotores zijn dr. A.P. Bos en dr. J.B.M. van Woensel.
Acute lung injury (ALI), ook bekend als acute respiratory distress syndrome (ARDS), is een uitgebreide ontstekingsreactie in beide longen door een longziekte of een aandoening elders in het lichaam. Kinderen lijken minder gevoelig voor de ziekte dan volwassenen, wellicht door de manier waarop de longen zich ontwikkelen bij jonge kinderen. Bem onderzocht hoe schade ontstaat aan longepitheelcellen bij kinderen met acute lung injury die veroorzaakt wordt door het RS-virus. Er zijn aanwijzingen dat apoptose (geprogrammeerde celdood) daarbij een belangrijke rol speelt. Eiwitten die apoptose van longepitheelcellen kunnen veroorzaken, blijken in verhoogde concentratie aanwezig in longvocht van patiënten en vormen mogelijk een aangrijpingspunt voor nieuwe therapieën. Momenteel is kunstmatige beademing de belangrijkste behandeling voor ALI/ARDS. Maar dit kan bijdragen aan het ontstaan van longschade bij patiënten met de ziekte, zo laat Bem zien.
Tijd: 10.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma, Andrea Hijmans en Connie Engelberts,
020 566 2929