Gemeente Sittard-Geleen


027_2010

PERSBERICHT

Eerste netwerk en AED Burgerhart in Grevenbicht actief

Sittard-Geleen, 17 februari 2010 - Vrijdag 19 februari om 15.00 uur gaat aan de Boulevard in Grevenbicht het project Burgerhart van de gemeente Sittard-Geleen feestelijk van start. Het eerste netwerk wordt geactiveerd en de eerste Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt onthuld door wethouder van Rijswijk.

Ook stadsdeelbestuurder Meekels zal hierbij aanwezig zijn. Met het project Burgerhart maakt de gemeente Sittard-Geleen de hele stad stap voor stap 'hartveilig'.

'Door reanimatie in combinatie met het gebruik van de AED kunnen er meer mensenlevens gered worden', aldus wethouder Berry van Rijswijk (gezondheidsbeleid).

Sittard-Geleen zet, in samenwerking met de firma AED Solutions BV, een burger-noodhulpsysteem op. De stad wordt hierbij verdeeld in 40 cirkels met een straal van 500 à 600 meter, zogenaamde 6 minutenzones. Binnen deze cirkels wordt minimaal 1 AED geplaatst. Daarnaast worden er voldoende vrijwilligers opgeleid tot hulpverlener. Grevenbicht is de eerste cirkel die actief is.

Als binnen een actieve cirkel iemand een hartstilstand krijgt en 112 wordt gebeld, krijgen een aantal hulpverleners (via een SMS) opdracht om naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Enkele anderen krijgen de opdracht om de dichtstbijzijnde AED te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan om te defibrilleren. Zo wordt de kans op overleven vergroot.

Na Grevenbicht volgen de andere cirkels. Op het moment dat binnen een cirkel zich voldoende vrijwilligers hebben aangemeld gaat het project in deze cirkel van start. Geïnteresseerden in deelname aan een netwerk in de eigen omgeving kunnen hun interesse kenbaar maken via

http://www.sittard-geleen.nl/content.jsp?objectid=45569&highlights=burgerhart




Gemeente Sittard-Geleen