NEN


SmartHouse referentiearchitectuur

donderdag 18 februari 2010, 09:56

Het is nog lastig om op een wat grotere schaal ICT-toepassingen en diensten in te voeren in de hedendaagse woningen. De diverse categorieën apparatuur kennen veel verschillende technische architecturen en de onderlinge verschillen maken het programmeren hiervoor ook erg lastig. Er zijn in 2009 bij het Europese normalisatie-instituut CENELEC twee projecten gestart die moeten leiden tot een referentiearchitectuur voor de woning en een eerste standaardisatie van vier generieke functies om deze belemmeringen weg te nemen.

Woningen worden momenteel nog niet op een standaard manier voorzien van 'open' elektronische verbindingen, daarvoor zijn er nog teveel technische problemen. Enerzijds zijn er veel verschillende categorieën apparatuur, zoals telefonie, audio/video, witgoed, verlichting, verwarming, ventilatie en pc's. En iedere categorie kent zijn eigen toegangstechnieken en technische architecturen zoals DECT, DLNA, DVB, Ethernet, GPRS, KNX, LON, MAC, UPnP, VCR, WiFi, en Zigbee. Anderzijds is het moeilijk om ICT-toepassingen te ontwikkelen, omdat er geen standaard is voor universele interworking-functies ten behoeve van het ontdekken, configureren, bedienen en onder controle hebben van de verschillende categorieën apparatuur.

Daarom zijn er in 2009 bij het Europese normalisatie-instituut CENELEC twee projecten gestart. De eerste, 'CENELEC Project SmartHouse Roadmap', moet leiden tot een referentiearchitectuur voor de woning, en de tweede, 'CENELEC Workshop 4 IFRS' tot een eerste standaardisatie van vier universle functies. Die vier functies moeten het ontwikkelen van woninggerelateerde ICT-toepassingen en diensten stimuleren, en interoperabiliteit tussen verschillende technische architecturen borgen.

CENELEC Project SmartHouse Roadmap
Meer informatie betreffende de achtergrond, status en planning van dit project kunt u hier vinden.

CENELEC Workshop 4 IFRS (Interoperability Framework Requirements Specification)
Meer informatie betreffende de achtergrond, status en planning van dit project kunt u hier vinden.