NEN


ISO 9004; managen op duurzaam succes nu vertaald in het Nederlands

donderdag 18 februari 2010, 16:04

Wie zijn organisatie wil managen op duurzaam succes kan nu gebruik maken van de Nederlandstalige richtlijnen in ISO 9004:2009. ISO 9004 is geheel vernieuwd en bevat nu twee praktische zelfevaluatie-tools. Die bieden u zeer bruikbare handvatten voor uw strategische besluitvorming en verstrekken inzicht in wat uw organisatie nodig heeft om op lange termijn succesvol te blijven. De aanpak is gebaseerd op kwaliteitsmanagement.

NEN-EN-ISO 9004 is opgesteld voor directies en managementteams. Doel van de norm is het realiseren van duurzaam succes in organisaties, ook op lange termijn. Dat kan door tijdig in te zien welke veranderingen er plaatsvinden en daarop in te spelen door middel van strategische keuzes. Organisaties bieden hiermee het hoofd aan complexe en veranderende omstandigheden en zijn blijvend succesvol. Duurzaam succes betekent dat een organisatie er in slaagt om op lange termijn haar doelstellingen te behalen en te handhaven.

Zelfevaluatie-tools
ISO 9004 bevat twee zelfevaluatie-tools. Met deze tools krijgt u zicht op de aspecten waarmee uw organisatie kan groeien. Met de strategische zelfevaluatie-tool weet u wat er op de managementagenda moet komen te staan. Aan de hand van de gedetailleerde zelfevaluatie-tool vindt u operationele aandachtsgebieden die voor verbetering vatbaar zijn. De tool bevat een directe doorverwijzing naar de bijbehorende paragrafen in ISO 9004. De uitkomst van deze zelfevaluaties leidt op deze manier direct naar de 'stepping stones' op de weg naar duurzaam succes.

Belangrijke aanvullingen op ISO 9001
ISO 9004 biedt een aantal belangrijke aanvullingen op ISO 9001: 2008. De eerste essentiële aanvulling is de uitbreiding van focus: van focus alleen op klanten naar focus op alle relevante belanghebbenden voor uw organisatie. Het is aan u om vast te stellen welke belanghebbenden relevant zijn voor uw organisatie. De tweede essentiële verandering is de uitbreiding van het aantal processen dat moet worden beheerst. Van alleen de processen die nodig zijn voor het realiseren van producten voor uw klant naar alle processen die in uw organisatie plaatsvinden. Hoever uw organisatie in beide veranderingen wil gaan, is een keuze; een zaak van omstandigheden en uw ambitie. ISO 9004 kan ook los van ISO 9001:2008 succesvol worden toegepast.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm en over het normalisatieproces: Annemarie de Jong, NEN Managementsystemen, tel. (015) 2 690 239, e-mail: Annemarie.dejong@nen.nl.