Dienstenbond CNV

Nieuws

18 februari 2010

ABN AMRO / Fortis Bank cao-overleg: geen rare sprongen

CNV Dienstenbond en de collega bonden zaten op dinsdag 16 februari 2010 om de tafel voor het eerste echte cao-overleg met ABN AMRO en Fortis Bank Nederland (FBN). De cao's van de beide bedrijven lopen af per 1 maart a.s. en moeten daarnaast ook worden samengesmolten tot één cao voor de nieuwe bank. ABN AMRO en FBN fuseren per 1 juli van dit jaar tot één nieuwe bank en daarvoor is ook één samengevoegde cao nodig.

Rustig van start
Het eerste cao-overleg is in constructieve sfeer verlopen en de ideeën van beide kanten voor de nieuwe cao werden uitgebreid toegelicht. Het gaat om een complex en taai traject, waar veel haken-en-ogen aan zitten. CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat het uitgangspunt comparable, but not less favourable (vergelijkbaar, maar niet minder voordelig) blijft, zoals al in 2007 werd afgesproken met het Consortium. Deze afspraak werd in oktober 2008 door Minister Bos herbevestigd bij de overname van Fortis door de Nederlandse Staat. Onder de streep mag niemand er op achteruit gaan, de medewerkers in de cao zijn de laatste die een offer hoeven te brengen, zeker naast de 6.500 banen die al gaan verdwijnen.

Daarnaast willen de vakbonden ook geen grote wijzigingen in de cao's afspreken. Er is al onzekerheid genoeg en het overhoop halen van de cao's terwijl zoveel mensen al niet weten waar ze aan toe zijn, is uitermate ongewenst. Een samenvoeging zal op zich al voldoende uitleg gaan vergen, dus CNV Dienstenbond wil het hele traject voor iedereen zo overzichtelijk en duidelijk mogelijk laten zijn. Op 9 maart a.s. gaan de onderhandelingen weer verder. Na deze dag hopen wij meer concreet inzicht te kunnen geven in de plannen die dan op tafel liggen.

Tekst ISP-cao te downloaden
Ook werd de laatste hand gelegd aan de teksten voor het Integraal Sociaal Plan (ISP) dat vanaf 1 maart a.s. voor zowel ABN AMRO, FBN en ABN AMRO Hypothekengroep gaat gelden. Het maken van de teksten was niet eenvoudig, vanwege de verschillende medewerker groepen waren veel extra beschrijvingen in de tekst nodig. De tekst is nu online beschikbaar bij CNV Dienstenbond. U kunt de tekst op www.cnvdienstenbond.nl op de ABN AMRO of Fortis pagina downloaden. Met eventuele vragen kunt terecht bij uw bestuurder Sandra Hendriks, s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.

Geef uw e-mail adres aan ons door!
CNV Dienstenbond wil u graag snel en goed informeren. Geef daarom uw e-mail adres aan ons door en u ontvangt dan voortaan de informatie over ABN AMRO en Fortis Bank Nederland of AAHG digitaal van ons. Stuur hiervoor een email naar uw bestuurder Sandra Hendriks via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. We horen graag van u!