Ingezonden persbericht



Picketlines tegen werving detentietoezichthouders door Adecco en Randstad
- vrijdag 19 februari in diverse steden

Op vrijdag 19 februari zullen in diverse steden lokale groepen picketlines houden bij vestigingen van Adecco en Randstad. Deze uitzendbureaus werven voor het bedrijf Group4Securicor (G4S) bewakers voor vluchtelingengevangenissen, de zogenaamde detentietoezichthouders.
In ieder geval in Amsterdam, Den Bosch, Emmen, Nijmegen en Utrecht zullen flyers uitgedeeld worden aan het publiek. Met spandoeken zullen de uitzendbureaus erop gewezen worden dat ze niet langer mee moeten werken met deze werving.

Keer op keer blijkt dat de bewakers in vluchtelingengevangenissen slecht opgeleid zijn, niet adequaat handelen en vastzittende vluchtelingen denigrerend, agressief en intimiderend behandelen. De private bewakers, die G4S levert voor alle detentie- en uitzetcentra in Nederland, springen hier het meest negatief bij uit. Adecco en Randstad zouden dan ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten weigeren nog langer een bijdrage hieraan te leveren. De problemen in detentie- en uitzetcentra gaan verder dan de bewaking alleen. Zo is er nauwelijks toegang tot adequate medische en juridische hulp. En leidt de onzekerheid over de duur van de opsluiting en over wat daarna volgt, tot uitzichtloze en wanhopige situaties.
Voorop staat echter de onmenselijkheid van de opsluiting als zodanig en van het vreemdelingenbeleid als geheel. Mensen ontvluchten zaken als honger, armoede, oorlog en onderdrukking, grotendeels te wijten aan handelen van het kapitalistische westen. Op zoek naar een betere toekomst stuiten zij hier vervolgens op een muur van wantrouwen, opsluiting en uitsluiting.

De organiserende groepen zijn van mening dat geen enkel bedrijf mee moet werken aan het in stand houden van dit systeem en spreken de betreffende bedrijven hier dan ook op aan. Als niemand mee wil werken aan het opsluiten van vluchtelingen, dan wordt dit onmogelijk en worden de vluchtelingengevangenissen vanzelf gesloten.

De actie gaat uit van de Anarchistische Groep Den Bosch, de Anarchistische Anti-Deportatie Groep Utrecht en de Anarchistische Groep Amsterdam, in samenwerking met diverse groepen uit andere steden. De picketlines vinden sinds ruim anderhalf jaar in verscheidene steden plaats. Ze hebben er inmiddels toe geleid dat de betreffende uitzendbureaus nauwelijks meer openlijk adverteren met vacatures voor detentietoezichthouders.

-----------



Ingezonden persbericht