Provincie Friesland


Nummer: 049/PP
Datum: 19 februari 2010
.

Uniek akkoord in Fryslân
Friese overheden en waterbedrijven slaan handen ineen voor schoon water

Wetterskip Fryslân, Vitens, de 31 Friese gemeenten en de provincie Fryslân hebben vrijdag 19 februari hun handtekening gezet onder een uniek akkoord. In het Fries Bestuursakkoord Waterketen hebben zij vastgelegd wat zij willen doen om schoon en betaalbaar water veilig te stellen voor nu en voor de toekomst. Fryslân is de eerste provincie in Nederland waar een dergelijk akkoord zo breed ondertekend is.

In het Fries Bestuursakkoord Waterketen staat welke maatregelen de partijen willen realiseren. Zij zetten onder meer in op de ontwikkeling van nieuwe sanitaire voorzieningen, zuivering van afvalwater, koppelen van energie en water, minder last hebben van riooloverstorten en minder gebruik van chemicaliën en energie. De samenwerking betekent niet dat de verantwoording voor schoon water enkel en alleen bij de ondertekenaars komt te liggen. Ook de inwoners van Fryslân kunnen meehelpen aan schoon en betaalbaar water door bijvoorbeeld zuinig met water om te gaan, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken en geen doekjes door het toilet te spoelen.

De Friese overheden en waterorganisaties zien zich voor forse investeringen gesteld om te kunnen voldoen aan de hoge eisen voor waterkwaliteit, riolen te kunnen vervangen en klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Door goed samen te werken kunnen ze maatregelen realiseren zonder dat de kosten voor de inwoners te veel stijgen. De kosten van drinkwater, riolering en zuivering blijven op die manier ook betaalbaar. Met een publiekscampagne die binnenkort van start gaat, worden inwoners geïnformeerd hoe zij mee kunnen helpen aan schoon en betaalbaar water.

De projecten uit het Bestuursakkoord worden in 2010 en 2011 uitgevoerd.


---- --