Gemeente Stadskanaal

Van 19 februari tot 5 april staat bij de partners van de Brede school Musselkanaal en Cereswijk het Gezondheidsproject centraal.

Het schooljaar 2009 - 2010 is door de partners van de Brede scholen gekozen om onderwerpen rondom het thema Gezondheid onder de aandacht te brengen bij de jeugd van 0-18 jaar en hun ouders. In samenwerking met stichting Welstad, Huis voor de Sport Groningen en de GGD worden er onder en na schooltijd activiteiten georganiseerd op het gebied van bewegen en gezonde voeding. Door samen te werken in Brede schoolverband en ondersteuning vanuit de gemeentelijk Buurt-Onderwijs-Sport regeling (BOS) en het Nationaal Actieplan Sport & Bewegen (NASB) is het mogelijk een uitgebreid programma samen te stellen voor alle doelgroepen.

Het startschot wordt op 19 februari gegeven tijdens de Sport & Speldag voor alle basisscholen in Sporthal De Veenhorst. Na de vakantie starten alle scholen met de 'gruitenloop' om de start van het project weer onder de aandacht te brengen. Alle deelnemers ontvangen een activiteitenkalender met alle activiteiten.

Gezonde voeding

De basisscholen geven onder schooltijd Smaaklessen. Kinderen doen smaakproefjes, worden zich bewust van hun eigen smaak en factoren die daarop van invloed zijn. Hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en hun voedingskennis wordt spelenderwijs verbeterd. De groepen 5 en 6 krijgen een echte diëtist in de klas die lessen over gezonde voeding omt geven en voor alle scholen is er iedere week 'Fruit in de klas' waarmee het eten van fruit wordt gestimuleerd.

Bewegen en naschoolseactiviteiten

Samen met sportverenigingen worden er in de projectperiode iedere week clinics gegeven en zijn er in de voorjaarsvakantie en na schooltijd extra beweeglessen te volgen. Het jeugd- en jongerenwerk organiseert ook extra activiteiten rondom het thema gezondheid. Zo is er voor de jongeren op 19 februari een Pannavoetbaltoernooi in de Kameleon en kan de basisschooljeugd in de buurthuizen terecht voor 'Het heerlijke spellencircuit'.

Het project wordt op 2e paasdag, 5 april afgesloten door met zoveel mogelijk kinderen mee te doen aan de Klap-tot-Klap loop.