Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 19 februari

Alkmaar, 19-02-2010 o 16.00 uur

Winkeldief na achtervolging door centrum met hulp van passanten aangehouden

Den Helder, vrijdag 19 februari 2010.

Gistermiddag rond 14.00 uur, werd na een achtervolging, in de Narcisstraat een 34-jarige winkeldief uit Alkmaar aangehouden door twee beveiligers van warenhuis Vroom & Dreesmann aan de Beatrixstraat. De man pleegde daar en onderweg verzet en de politie zoekt nog naar een onbekend gebleven behulpzame vrouw als getuige. De verdachte zit nog vast.

De beveiligers kregen de hen bekende verdachte in het warenhuis in de smiezen toen hij bezig was drie spijkerbroeken in een krant te verpakken. Hij hield de krant boven het beveiligingspoortje en liep de zaak uit aan de kant van de Beatrixstraat. Hij liep in de richting van het Julianaplein en ter hoogte van de Kroonpassage kon hij worden vastgepakt. Daarbij liet hij de krant met de drie spijkerbroeken erin op de grond vallen. Deze zijn later door de onbekend gebleven vrouw keurig terugbezorgd bij de beveiligers.

Nadat de verdachte was vastgepakt rukte hij zich los en zette een sprint in. Hij rende in de richting van de bloemenbuurt, achtervolgd door de twee beveiligers. Toen de man uit het zicht verdween kregen zij aanwijzingen van behulpzame bewoners van de bloemenbuurt in Tuindorp. Daardoor kon worden vastgesteld dat de verdachte zich had verschanst op een achtererf aan de Narcisstraat waar hij een schutting over was geklommen.

Toen de beveiligers hem opnieuw beetpakten kreeg één van hen enkele tikken. Nadat ze hem hadden overmeesterd werd de verdachte overgenomen door de politie.

De verdachte, een bekende veelpleger van de politie, is in verzekering gesteld en wordt vanmiddag geleid voor de officier van justitie te Alkmaar.

De politie wil nog graag in contact komen met de behulpzame vrouw op de Beatrixstraat. Zij wordt verzocht zich telefonisch te melden bij de politie in Den Helder: 0900-8844.

Vrouw blaast over streep bij verkeerscontrole overdag

Anna Paulowna, donderdag 18 februari 2010.

Tussen 14.30 en 17.45 uur werd op de Molenvaart door vier agenten een verkeerscontrole gehouden om de verkeersveiligheid te bevorderen. Er werden drie automobilisten bekeurd omdat ze binnen de bebouwde kom sneller reden dan 50 km/u en één automobilist kreeg een bon omdat hij zijn autogordel niet droeg. Een 36-jarige automobiliste uit Anna Paulowna liep bij deze controle overdag tegen de lamp omdat ze gedronken bleek te hebben. Aan het bureau blies ze ruim over de streep: 375 ug/l (tot 220 toegestaan). Tegen haar is een proces-verbaal opgemaakt en ze kreeg een rijverbod van enkele uren.

Rijbewijs hardleerse drankrijder ingenomen (tevens homepagebericht)

Schagen, donderdag 18 februari 2010.

Rond 20.00 uur werd op de Zuiderweg een hardleerse 25-jarige drankrijder uit Sint Maartensvlotbrug betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De man, een beginnend bestuurder, blies vijf maal de voor hem toegestane hoeveelheid (445 ug/l en tot 90 toegestaan). Hij is in de afgelopen zes jaar al drie maal eerder aangehouden wegens rijden met drank op. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Politie zoekt getuigen na inbraak

Schagerbrug, donderdag 18 februari 2010.

Tussen 14.00 en 15.00 uur is er ingebroken in een vrijstaande woning van een wat ouder echtpaar aan de Ruigeweg. Bij thuiskomst zag het paar nog net twee mannen vanaf hun huis naar een 20 meter verderop geparkeerde auto lopen en instappen. Ze reden weg in de richting van Schagerbrug.

Bij hun woning aangekomen ontdekte het paar dat er ingebroken was. De daders zijn binnengekomen door een toiletraampje waarvan het uitzetijzer vernield was. De hele woning is doorzocht en ze hebben enkele sieraden meegenomen, waaronder een gouden horloge.

De politie zoekt getuigen die de auto bij de woning hebben zien staan of hebben zien rijden. Het gaat om een klein model autootje, model hatchback en kleur zwart. Getuigen kunnen bellen met de politie in Schagen: 0900-8844.

26 bonnen bij verkeerscontrole

Callantsoog, donderdag 18 februari 2010.

Verkeersveiligheid is één van de speerpunten van de Politie in Noord-Holland Noord. Om die reden worden zeer regelmatig verkeerscontroles uitgevoerd op verschillende wegen in de regio. Doel is de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal ziekenhuisgewonden terug te brengen (582 in 2008). Aan het begin van de avond heeft de politie een grote controle gehouden op de Abbestederweg.

Enkele honderden weggebruikers werden staande gehouden en gecontroleerd. Vijftien van hen hadden de toegestane snelheid overtreden. Vier fietsers werden bekeurd omdat ze zonder licht reden. Vier automobilisten kregen een bon van 90 euro omdat ze de autogordel niet droegen. Bij het dragen van de gordel neemt de kans op letsel bij een aanrijding af met 40%. In combinatie met een airbag is dit zelfs 50%. Een bestuurder die reed met een ongekeurde aanhanger achter zijn auto kreeg ook een bon evenals twee automobilisten die ten onrechte een mistachterlicht voerden.

Fietsverlichtingscontrole

Alkmaar, donderdag 18 februari 2010.

De Politie in Noord-Holland Noord houdt zeer regelmatig fietsverlichtingscontroles. Het is van groot belang dat fietsers goed zichtbaar zijn in het verkeer. Fietsers zonder licht zijn slecht te zien wat de kans op een aanrijding vergroot. Het advies is om de fietsverlichting altijd te gebruiken in de schemering en in het donker. In de avonduren werd gecontroleerd op de Dr. Scheylaan en de Frieseweg. Daarbij kregen zeventien fietsers een boete van 35 euro omdat hun verlichting niet in orde was.

Fietsverlichting moet aan de volgende eisen voldoen:

te allen tijde zichtbaar (losse lampjes op bovenlichaam mogen)

aan voorzijde wit of geel schijnend licht

aan achterzijde rood schijnend licht

niet knipperend

Snelheidscontrole

Slootdorp, donderdag 18 februari 2010.

Tussen 14.30 en 17.30 uur heeft de politie met behulp van een lasergun de snelheid gecontroleerd op de Molenweg. Op de weg waar 80 km/u is toegestaan reden achttien automobilisten te snel. De hoogst gemeten snelheid was 123 km/u. De overtreders werden staande gehouden en kregen een boete mee.

Boeren reageren teleurgesteld bij koopjesjacht

Dirkshorn, vrijdag 19 februari 2010.

Vanmorgen rond 10.15 uur heeft de politie een deurwaarder geassisteerd op de Notweg. Daar zou een tractor openbaar worden verkocht. Hier waren diverse boeren op af gekomen. De deurwaarder trok de verkoping echter in omdat er een administratieve fout was gemaakt. De boeren reageerden verbolgen en scholden de deurwaarder uit. Ze kon niet weg met haar auto omdat er andere voertuigen voor stonden. Agenten hebben bemiddeld en haar auto weggereden. Er hebben zich geen handtastelijkheden voorgedaan.

Agressieve man in verzekering gesteld

Alkmaar, vrijdag 19 februari 2010.

Vanmorgen rond 04.45 uur heeft de politie een 21-jarige man uit Alkmaar aangehouden op de Bergerweg. De man was agressief geworden naar medewerkers van een Telegraaf distributiekantoor. Hij ging daar voor de deur rond en toen men hem vroeg weg te gaan omdat men bang was voor fietsendiefstal richtte hij zich tot het personeel, wilde naar binnen en greep een 34-jarige man bij zijn keel.

Bij zijn aanhouding verzette hij zich tegen de agenten. Hij probeerde een kopstoot te geven en uitte bedreigingen. Hij werd in de boeien naar het bureau vervoerd en ingesloten. De man was mogelijk onder invloed van drugs. Hij is in verband met een vervolgonderzoek vanmiddag in verzekering gesteld.

Helers bromfiets aangehouden

Den Helder, donderdag 18 februari 2010.

Rond 16.15 uur zagen agenten twee mannen van 22 en 19 jaar uit Den Helder zonder helm rijden op een bromfiets op de Nieuweweg. Ze gingen te snel en reden met een valse kentekenplaat. Bij controle bleek dat de brommer, eigenlijk een snorfiets, van diefstal afkomstig was. Bij de fouillering van de twee kwamen er enkele wikkels met speed en een boksbeugel tevoorschijn. Tegen het tweetal is een proces-verbaal opgemaakt. De genoemde goederen zijn in beslag genomen en naar de herkomst van de snorfiets wordt een nader onderzoek ingesteld.