Socialistische Partij

SP Amsterdam

Ook wethouder voor behoud abortuskliniek

19-02-2010 * Zorgwethouder Vos gaat op verzoek van de SP praten met het bestuur van de abortuskliniek aan de Sarphatistraat, dat de kliniek per 1 maart wil sluiten en de abortushulpverlening wil overlaten aan het Slotervaartziekenhuis. SP-raadslid Carlien Boelhouwer: "De wethouder heeft expliciet gezegd niets te voelen voor het overlaten van de abortushulpverlening aan een ziekenhuis. Ik ga ervan uit dat zij zich dus keihard opstelt in het gesprek met het bestuur van de kliniek en sluiting niet accepteert." Carlien Boelhouwer
De Tweede Kamer debatteerde vorige week woensdag over de Sarphatikliniek en de Oosterparkkliniek. Beide Amsterdamse abortusklinieken, die samen zo ongeveer de helft van alle abortussen in Nederland verzorgen, verlenen goede zorg maar hebben al enige jaren financiële problemen. Het College voor Zorgverzekeringen dreigt nu de subsidiekraan dicht te draaien en stuurt aan op een overname van de abortushulpverlening door het Slotervaartziekenhuis. Het bestuur van de Sarphatikliniek is daarmee akkoord, maar de medewerkers van de kliniek willen het niet en ook de Oosterparkkliniek wil het niet. Zij zijn voorstander van een fusie van de twee klinieken.

In het Kamerdebat heeft de staatssecretaris gezegd dat een overname door het commerciële Slotervaartziekenhuis niet persé noodzakelijk is. Staatssecretaris Bussemaker wil de twee klinieken de tijd gunnen om tot een samenwerking te komen. Het bestuur is het daar kennelijk niet mee eens en stelt in een brief aan het personeel dat de kliniek per 1 maart dicht gaat en dat de medewerkers ontslag krijgen. Boelhouwer: "Het bestuur van de kliniek gaat nu echt een stap te ver: de abortushulpverlening moet doorgang kunnen hebben. Op stel en sprong een van de twee klinieken sluiten is ronduit een onverantwoordelijk besluit. Het is goed dat de gemeente zich er nu mee gaat bemoeien."