Gemeente Roermond

Jubileumboom en extra uitgave 100-jarig Natuurhistorisch Genootschap

Steltloper Ter ere van eeuwfeest van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg (NHGL, www.nhgl.nl) biedt het gemeentebestuur van Roermond een jubileumboom aan en stelt een bedrag van maximaal 4.000,- beschikbaar voor een speciale jubileumuitgave.

Tijdens de Genootschapsdag op zaterdag 20 februari in BC Broekhin (Bob Boumanstraat 30 te Roermond) zal wethouder Gerard IJff de jubileumboom, een fladderiep (Ulmus laevis), symbolisch overhandigen aan NHGL-voorzitter Harrie Tolkamp en aan voorzitter Kring Roermond, Math de Ponti. Het tijdstip ligt circa 11.45 uur. Op een later moment in februari of maart, zodra de vorst uit de grond is, krijgt de boom zijn plek in een weide van Natuurpark Hattem.

Het NHGL heeft 5 Kringen waaronder Kring Roermond die jaarlijkse diverse lezingen over uiteenlopende onderwerpen organiseert. In dit jubileumjaar staan verder enkele excursies op het programma. Kring Roermond zal dit jaar ook een aandeel hebben in de organisatie van de landelijke Boomfeestdag, woensdag 17 maart 2010 op een tweetal locaties in Roermond
Het NHGL is opgericht in 1910 en doet onderzoek naar de natuur in Limburg. Honderden vrijwilligers, onder wie ook professionele biologen die in hun vrije tijd onderzoek doen in de natuur, verzamelen gegevens daarvoor. Die komen in een digitale databank met ruim 1 miljoen waarnemingen. Daarna worden ze verwerkt en gepubliceerd in het Natuurhistorisch Maandblad en verspreidingsatlassen. Voor vogels is dat de Avifauna in 2006 met gegevens van 336 soorten die in Limburg zijn waargenomen door 1100 personen. In 2009 verscheen de Herpetofauna van Limburg, verspreiding en ecologie van amfibieën en reptielen 1980-2008. De provincie Limburg, vele Limburgse gemeenten en de waterschappen maken gebruik van deze gegevens bij de inrichting van ruimte en het vaststellen van natuurcompensatie voor grote projecten.

Eerste publicatiedatum: 17-02-2010 Bijgewerkt: 18-02-2010