Ingezonden persbericht


Tilburgs plan voor minister Van der Laan

"Tilburgse wijken vrij van werkloosheid"

Minister van der Laan van Wonen Wijken en Integratie krijgt a.s. zaterdag uit handen van Jan Hamming het plan overhandigd om de Tilburgse wijken te komende jaren vrij van werkloosheid te maken. 'In ieder huishouden een kostwinner' is een van de drie ambities die de PvdA heeft met de 5 Tilburgse Impulswijken. Niemand met een uitkering blijft op de bank zitten. Wil je een uitkering, dan moet je er wel wat voor doen. Iedereen heeft kwaliteiten en kan dus meedoen en een bijdrage leveren. Minister Van der Laan bezoekt zaterdag Tilburg Noord en gaat langs bij het Ronde Tafelhuis aan het Wagnerplein en het wijkcentrum De Ypelaer,

In de vijf Tilburgse Impulswijken (Stokhasselt, Kruidenbuurt, Groenewoud, Groeseind-Hoefstraat en Trouwlaan/Uitvindersbuurt), wonen ongeveer 30.000 Tilburgers. 30% van de mensen met een uitkering via de Wet Werk en Bijstand, en ook 30% van de huishoudens die te kampen hebben met armoede, woont in deze wijken. Het percentage uitkeringsgerechtigden ligt er anderhalf tot driemaal zo hoog als gemiddeld in Tilburg (2009: 3,6 %).

Lijsttrekker Jan Hamming en kandidaat-raadslid Willem Bongaarts benadrukken dat investeringen in deze wijken enorm belangrijk zijn: "Als je mensen uit de bijstand haalt bespaart dat de gemeente geld. Veel belangrijker is dat mensen weer meedoen en meetellen. Ze krijgen zelfvertrouwen en zo krijg je ook sterkere buurten," zegt Bongaarts. Jan Hamming vult aan: "Investeren in deze wijken helpt maar is ook een zaak van lange adem. Er is nog enorm veel werk te doen in de komende tien jaar. Op het gebied van veiligheid, sociale begeleiding, en activiteiten in de wijk. Het kan niet genoeg gezegd worden: nu stoppen met de wijkaanpak vanwege de bezuinigingen zou het stomste zijn wat je kan doen. Het is letterlijk vernietiging van sociaal kapitaal."

De aanpak voorziet niet alleen in het stimuleren van vrijwilligerswerk en het aanbieden van werkervaringsplaatsen. Wie weigert mee te doen kan ook gekort worden op zijn uitkering. Rotterdam doet dit ook al en Bongaarts en Hamming zijn het daarmee eens. "Af en toe hebben mensen een zetje nodig, voor hun eigen bestwil." De afgelopen drie jaar heeft Tilburg ruim 7.600 nieuwe banen gecreëerd, dus aan het aanbod zal het niet liggen.

De nummer 1 van de PvdA-lijst Jan Hamming heeft al aangekondigd in een nieuw college de post Sociale zaken en Werkgelegenheid te claimen. "Zelf doen biedt de beste garantie dat we door kunnen gaan met de succesvolle aanpak. Wat mij betreft is Tilburg in 2018 bijstandsvrij."

Noot voor redacties

Meer informatie:



Ingezonden persbericht