SGP


20 - 02 - 10 | Profilering op een verkeerde, populistische manier

Profilering op een verkeerde, populistische manier

Interview met ds. A. van Heteren, partijvoorzitter SGP over de val van het kabinet.

Harm Jan Polinder

Wat is uw eerste reactie n.a.v. de gebeurtenissen van de afgelopen week en de afgelopen dag?
Ik vind het jammer dat het kabinet is gevallen. Tevens is het zeer te betreuren dat dit juist nu is gebeurt, vicepremier Bos heeft dit in mijn ogen gedaan vanuit electoraal oogpunt. Hij heeft niet alle opties die op tafel lagen uitgebreid besproken met de CDA en CU. Dit is niet te verantwoorden aan de Nederlandse burger. Belangrijke besluiten moesten in de komende tijd genomen worden, ik heb het idee dat een aantal personen vanuit het kabinet die besluiten niet zagen zitten, en nu onder het mom van âUruzganâ de verantwoordelijkheid van zich hebben afgeschoven.
Als hoofdbestuur beraden we ons op dit moment over de ontstane situatie, de verkiezingen komen nu snel naderbij. Maar dat komt ongetwijfeld allemaal goed, de jaarlijkse partijdag zal gehouden worden D.V., daarop zal van alles besproken worden, ook over deze situatie.

Balkenende heeft vier kabinetten achter zich, die alle vier vroegtijdig gestrand zijn, wat zegt dat volgens u? Dit zegt niet zozeer wat over het leiderschap van premier Balkenende, maar vooral over de verhoudingen tussen de CDA en de PVDA, die nooit echt goed geweest zijn. Het tekent ook de politiek van de huidige tijd. Het populisme neemt toe en de Amerikaanse stijl van politiek bedrijven zie je ook in Nederland oprukken. Het taalgebruik in het parlement wordt al grover, de manier waarop de laatste tijd debatten gevoerd worden , enzovoorts: wat mij betreft geen goede zaak!

Het afscheid van SGP fractievoorzitter van de tweede Kamer, Ir. B.J. van der Vlies komt nu wel heel dichtbij, wat is uw gevoel daarbij? Ik heb een groot gevoel van waardering voor al datgene wat dhr. van der Vlies al die jaren heeft mogen doen voor de SGP en wat hij heeft mogen doen in de tweede Kamer in het landsbelang. Voor hemzelf zal het ongetwijfeld ook ineens heel dichtbij komen, maar ik denk dat hij het zelf ook het juiste moment vindt om het stokje over te dragen. Wat is de boodschap voor de overheid en het hele Nederlandse volk n.a.v. de gebeurtenissen van afgelopen week en de afgelopen nacht? De boodschap is helder: als een land niet meer rust op het fundament van Gods Woord, dan gaan we ons laten leiden door allerlei verkeerde ideeën, we profileren ons dan op een verkeerde, vaak populistische manier. En dat zijn elementen die absoluut verkeerd zijn voor het besturen van een land.